Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam od kilku miesięcy parę sztuk bażantów. Wcześniej nie miała styczności z hodowlą bażantów no właściwie żadnego doświadczenia. Chciała zapytać, kiedy najwcześniej bażanty mogą rozpocząć okres lęgowy?
Opublikowano
Juz niedlugo bo na poczatku lutego moga sie juz zaczać. Gody jednak w duzej mierze zależa od warunków panujacych w wolierze. Ja juz w kazdym razie czekam, mysle ze pod koniec marca lub w kwietniu bede juz jajka zbierac
Opublikowano

Dzięki za pomoc Pio45. Jak zima będzie tak trzymać jak do tej pory to gody na pewno się sporo przesuną.

A jajka zabierasz do wylęgu w inkubatorze? Nie zostawiasz, żeby bażanty same wysiadywały jajka?

Opublikowano

U mnie był ten problem ze samice niechetnie siadały na jajkach lub z nich schodziły za czesto i tak naprawde było malo pisklat

Teraz mam taki niewielki inkubator i tam przenosze wszytkie jajka

Opublikowano
No właśnie też już słyszałam że bażanty często mają problem z wysiadywaniem do końca jaj i potem są duże straty. Dlatego też od pewnego czasu myślę żeby zakupić jakiś mały inkubator do wylęgu jaj.
Opublikowano
No u mnie to było nagminne ... wiec tak naprawde miałem wieksze straty niz przy inkubacji sztucznej, bo samice nie wysiadywały, staram sie zeby warunki były jak najlepsze ale i tak sa problemy...a duza masz hodowle?
Opublikowano (edytowane)
Nie dużo - tylko 11 bażantów w tym 6 samic ale chiałabym stopniowo powiększać stado przede wszystkim poprzez pisklęta z własnych wylęgów. Ale czytając o tych problemach z wylęgiem skłaniam się by kupić chociaż taki mały inkubator do użytku domowego. Jaki masz dokładnie inkubator? Edytowane przez didia12
Opublikowano

U mnie tez nie mam duzo pisklat, wole powoli rozwijac hodowle, na ten moment mam 15 samic i 8 samców. Wiesz inkubatory wcale nie sa takie drogie, ja mam juz swój od 2 sezonów, mozna tez samemu zmontowac i wychodzi troche taniej, jak kto woli i jaki ma zmysł

Jedyne co to nie wybieraj żadnego ze styropianu

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Jeszcze odświeżę wątek, bo mam dodatkowe pytanie, które teraz mi przyszło do głowy.

Czy jaja do wylęgu w inkubatorze powinny być od razu po zniesieniu przez bażanty zabierane do wylęgarki czy raczej jest jakiś okres, kiedy lepiej żeby ptaki same wysiadywały jajka :?:

Opublikowano
Ja zbieram jajka mam je w chłodnym pomieszczeniu 10-15 stopni i składuję około 3 tygodni aż ilość jajek pozwoli mi zapełnić inkubator. Najważniejsze to nie przegrzać jajek przy składowaniu i nie mogą być przemarznięte, bo wtedy kiepsko z wylęgami, a powiedział bym dosłowniej można sobie darować inkubację jaj. Druga sprawa jak na bieżąco dokłada się jaka do inkubatora to w różnym terminie następuje wylęg co nie jest za dobre i niepotrzebnie wietrzy się inkubator co tez nie jest zbytnio wskazane :D
Opublikowano
Dokładnie, temperatura pokojowa. Ja zbieram jajka to takiej tacki jak sie sprzedaje na targach, magazynuje je tak do 10 dni i jak sie uzbiera przekładam do inkubatora
Opublikowano
Dzięki za informacje. Zawsze dobrze jest się zapytać ludzi, którzy już mają doświadczenie. Tak to planowałam sukcesywnie zbierać jajka i je dokładać do inkubatora.