didia12 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Witam. Mam od kilku miesięcy parę sztuk bażantów. Wcześniej nie miała styczności z hodowlą bażantów no właściwie żadnego doświadczenia. Chciała zapytać, kiedy najwcześniej bażanty mogą rozpocząć okres lęgowy? Cytuj
Pio45 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Juz niedlugo bo na poczatku lutego moga sie juz zaczać. Gody jednak w duzej mierze zależa od warunków panujacych w wolierze. Ja juz w kazdym razie czekam, mysle ze pod koniec marca lub w kwietniu bede juz jajka zbierac Cytuj
didia12 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2013 Dzięki za pomoc Pio45. Jak zima będzie tak trzymać jak do tej pory to gody na pewno się sporo przesuną. A jajka zabierasz do wylęgu w inkubatorze? Nie zostawiasz, żeby bażanty same wysiadywały jajka? Cytuj
Pio45 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Opublikowano 22 Stycznia 2013 U mnie był ten problem ze samice niechetnie siadały na jajkach lub z nich schodziły za czesto i tak naprawde było malo pisklatTeraz mam taki niewielki inkubator i tam przenosze wszytkie jajka Cytuj
didia12 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2013 No właśnie też już słyszałam że bażanty często mają problem z wysiadywaniem do końca jaj i potem są duże straty. Dlatego też od pewnego czasu myślę żeby zakupić jakiś mały inkubator do wylęgu jaj. Cytuj
Pio45 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Opublikowano 23 Stycznia 2013 No u mnie to było nagminne ... wiec tak naprawde miałem wieksze straty niz przy inkubacji sztucznej, bo samice nie wysiadywały, staram sie zeby warunki były jak najlepsze ale i tak sa problemy...a duza masz hodowle? Cytuj
didia12 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Nie dużo - tylko 11 bażantów w tym 6 samic ale chiałabym stopniowo powiększać stado przede wszystkim poprzez pisklęta z własnych wylęgów. Ale czytając o tych problemach z wylęgiem skłaniam się by kupić chociaż taki mały inkubator do użytku domowego. Jaki masz dokładnie inkubator? Edytowane 24 Stycznia 2013 przez didia12 Cytuj
Pio45 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Opublikowano 24 Stycznia 2013 U mnie tez nie mam duzo pisklat, wole powoli rozwijac hodowle, na ten moment mam 15 samic i 8 samców. Wiesz inkubatory wcale nie sa takie drogie, ja mam juz swój od 2 sezonów, mozna tez samemu zmontowac i wychodzi troche taniej, jak kto woli i jaki ma zmysłJedyne co to nie wybieraj żadnego ze styropianu Cytuj
remszy1 Opublikowano 4 Lutego 2013 Opublikowano 4 Lutego 2013 ja zbieram jajka i wkładam pod liliputkę, bardzo dobrze siedzi. Cytuj
didia12 Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam. Jeszcze odświeżę wątek, bo mam dodatkowe pytanie, które teraz mi przyszło do głowy.Czy jaja do wylęgu w inkubatorze powinny być od razu po zniesieniu przez bażanty zabierane do wylęgarki czy raczej jest jakiś okres, kiedy lepiej żeby ptaki same wysiadywały jajka Cytuj
mario19974 Opublikowano 14 Lutego 2013 Opublikowano 14 Lutego 2013 Ja zbieram jajka mam je w chłodnym pomieszczeniu 10-15 stopni i składuję około 3 tygodni aż ilość jajek pozwoli mi zapełnić inkubator. Najważniejsze to nie przegrzać jajek przy składowaniu i nie mogą być przemarznięte, bo wtedy kiepsko z wylęgami, a powiedział bym dosłowniej można sobie darować inkubację jaj. Druga sprawa jak na bieżąco dokłada się jaka do inkubatora to w różnym terminie następuje wylęg co nie jest za dobre i niepotrzebnie wietrzy się inkubator co tez nie jest zbytnio wskazane Cytuj
Pio45 Opublikowano 18 Lutego 2013 Opublikowano 18 Lutego 2013 Dokładnie, temperatura pokojowa. Ja zbieram jajka to takiej tacki jak sie sprzedaje na targach, magazynuje je tak do 10 dni i jak sie uzbiera przekładam do inkubatora Cytuj
didia12 Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Opublikowano 19 Lutego 2013 Dzięki za informacje. Zawsze dobrze jest się zapytać ludzi, którzy już mają doświadczenie. Tak to planowałam sukcesywnie zbierać jajka i je dokładać do inkubatora. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi