janek Opublikowano 17 Stycznia 2013 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Witajcie mam takie pytanie może orientujecie się dlaczego niektóre inkubatory posiadają funkcję chłodzenia jaj?? Cytuj
sputnik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Opublikowano 18 Stycznia 2013 W zwykłych, domowych modelach tych funkcji oczywiście nie ma, jednak jest ona w dużych inkubatorach przemysłowych. Jak masz kilka tysięcy jaj obok siebie ułożonych to inkubator grzeje na początku normalnie, ale po kilku dniach na w skutek procesów zachodzących w każdym jaju, wytwarzana jest temperatura, tak duża, że jaja muszą być chłodzone Cytuj
dominikp64 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Z tego, co wiem to w zwykłych inkubatorach powinno się uważać, aby w końcowej fazie inkubacji nie doszło do przegrzania się jaj. Słyszałem o takich sytuacjach, że zarodki normalnie się podusiły w jajkach bo dochodziło prawie do zagotowania się jaj. Ważne by inkubatory miały czułe i precyzyjne sterowniki temperatury aby w porę wyłączały grzałki i nie dochodziło do takich sytuacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi