Sylwek98 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Witam.. Zrobiłem ostatnio inkubator z lodówki steruje nim termoregulator rtc-2, użyłem grzałki spiralowej przeznaczonej specjalnie do inkubatorów. spirale włożyłem do glinianej obudowy przeznaczonej do piekarników, jednak gdy włożyłem jajka okazało się że wystepują strasznie duże wachania temperatury i potym jak sterownik wylaczy grzałke temperatura nadal rośnie nawet do 39 stopni niewiem co mogło by byc tego przyczyną jak by ktos mugłby mi odpisac w czym tkwi problem byłbym bardzo wdzięczny. Jajka włożyłem w sobote wieczorem czy może jeszcze coś z nich być? Cytuj
garzew2 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Wygląda jakby sterownik był źle zaprogramowany i zbyt późno wyłączał grzałkę podczas dochodzenia do optymalnej temperatury. Druga opcja to może też być uszkodzony lub niewłaściwie umieszczony w inkubatorze czujnik, który przekazuje do regulatora zaniżone wskazania o temperaturze w komorze, co może wywoływać zbyt długą pracę grzałki. Cytuj
Sylwek98 Opublikowano 14 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2013 Problem nie jest w tym że sterownik za pużno wyłancza grzałke tylko w tym Ze po wyłaczeniu przez sterownik grzałki temperatura na wyświetlaczu nadal rośnie do pewnego momentu. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie najlepiej umieścic czujnik? Cytuj
sputnik Opublikowano 15 Stycznia 2013 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Najlepiej umieścić czujnik gdzieś przy jajach lub na ich wysokości, bo jeżeli będzie za blisko grzałki to będą problemy. Cytuj
sputnik Opublikowano 16 Stycznia 2013 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Problem nie jest w tym że sterownik za pużno wyłancza grzałke tylko w tym Ze po wyłaczeniu przez sterownik grzałki temperatura na wyświetlaczu nadal rośnie do pewnego momentu. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie najlepiej umieścic czujnik? Teraz mi to przyszło do głowy - a skalibrowałeś ten sterownik? Cytuj
Sylwek98 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2013 Problem nie jest w tym że sterownik za pużno wyłancza grzałke tylko w tym Ze po wyłaczeniu przez sterownik grzałki temperatura na wyświetlaczu nadal rośnie do pewnego momentu. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie najlepiej umieścic czujnik? Teraz mi to przyszło do głowy - a skalibrowałeś ten sterownik? No nie a w jaki sposób sie to robi? Cytuj
sputnik Opublikowano 21 Stycznia 2013 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Nie wiem jaki masz model, zwykle dokręcasz jakąś śrubkę...musisz wziąć termometr i patrzeć czy termostat dobrze wskazuje. Niestety nie jest to proste, ale da się zrobić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi