wydra Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 W którym tygodnia mogę przenieść młode bażanty łowne do woliery na dworze. Na razie są w kurniku pod kwoką. Dodam że wolierka na dworze ma dobudowane niewielkie pomieszczenie drewniane w którym mogłyby się wieczorem schować. Cytuj
szmery Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 do pytania kolegi wydry chciałem dodać jeszcze swoje kilka groszy...kiedy można połączyć tegoroczne lęgi w jedno stado tak aby się nie pozabijały??? Cytuj
xwiatr Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Młode do woliery zewnętrznej można przesadzać już w okoliach 5-6 tygodnia życia, gdy zaczynają się przepierzać i gubić młodzieńcze piórka.Wcześniej jednak należy powoli je przygotowywać do tego ograniczając dogrzewanie sztuczną kwoką.Pamiętaj również, aby w wolierze zewnętrznej zapewnić im jakiś schronienie przed deszczem (daszek, gęste rośliny itp.)Jest to szczególnie przydatne podczas tegorocznych, nocnych deszczy. Jeśli chodzi o łączenie młodzieży z różnych miotów, to nie ma reguły. Wszystko zależy od tego jak dużo będą miały miejsca. Jeśli jest zbyta ciasno, to nawet potrafią się zadziobywać z tego samego miotu 10 tygoniowe ptaki.Ja po prostu do dużej woliery zawsze wpuszczam około 6-7tygodniowe ptaki. Czasam się tam dziobną, ale nie jest to raczej duży problem. Cytuj
wydra Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2007 ja te kupione bażanty od Ciebie szmery połączyłem po tygodniu z moim bażancikiem starszym o ponad tydzień i nic się nie działo, ale tak jak kolega wcześniej się wypowiedział trzeba uważać na zagęszczenie. Cytuj
szmery Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 problemu z zagęszczeniem raczej nie mam ale teraz niestety pojawił się u mnie problem z robaczycą.. więc w najbliższym wolnym czasie bede musiał odwiedzić przychodnie dla zwierząt i kupić coś skutecznego... Cytuj
kogut Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Witaj, szmery nie czekaj z robakami zbyt długo załatw sprawe jak najszybciej. Robaczca czy to jelitowa czy to robaki w tchawicy bardzo os labiają organizm. Jak do tego wypu scisz je do woliery to może szybko pojawić się jakiś inny problem. Cytuj
szmery Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 masz racje muszę jutro przed południem jechać bo mam już pierwsze ofiary..... po prostu zaniedbałem sprawe ale jutro zrobie co w mojej mocy aby reszta nie padła Cytuj
bażant Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 no to stadium choroby musi być już zaawansowane skoro padają. Robaczyca tylko osłabia organizm i doprowadza do innych chorób. Chyba że jest to syngamoza. Cytuj
szmery Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Opublikowano 11 Sierpnia 2007 właśnie o syngamozie coś wspominał lekaż weterynarii dał mi lek kazał rozpuścić w wodzie i czekać... dał też witaminy rozpuszczalne w wodzie na wzmocnienie polfamix AD3E Cytuj
monti Opublikowano 19 Lutego 2009 Opublikowano 19 Lutego 2009 witam mam pytanie w czym wam bazanty niosą jajka i gdzie mam przechowac jajka ktore bede brał z pod kury??? Cytuj
rapit Opublikowano 19 Lutego 2009 Opublikowano 19 Lutego 2009 Mi jeszcze nie niosą, ja trzymam je tylko na dworze, a zima cały czas trzyma co do magazynowania to już ci napisałem w drugim poście. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi