Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W którym tygodnia mogę przenieść młode bażanty łowne do woliery na dworze. Na razie są w kurniku pod kwoką. Dodam że wolierka na dworze ma dobudowane niewielkie pomieszczenie drewniane w którym mogłyby się wieczorem schować.
Opublikowano

Młode do woliery zewnętrznej można przesadzać już w okoliach 5-6 tygodnia życia, gdy zaczynają się przepierzać i gubić młodzieńcze piórka.

Wcześniej jednak należy powoli je przygotowywać do tego ograniczając dogrzewanie sztuczną kwoką.

Pamiętaj również, aby w wolierze zewnętrznej zapewnić im jakiś schronienie przed deszczem (daszek, gęste rośliny itp.)

Jest to szczególnie przydatne podczas tegorocznych, nocnych deszczy.

Jeśli chodzi o łączenie młodzieży z różnych miotów, to nie ma reguły. Wszystko zależy od tego jak dużo będą miały miejsca. Jeśli jest zbyta ciasno, to nawet potrafią się zadziobywać z tego samego miotu 10 tygoniowe ptaki.

Ja po prostu do dużej woliery zawsze wpuszczam około 6-7tygodniowe ptaki. Czasam się tam dziobną, ale nie jest to raczej duży problem.

Opublikowano
ja te kupione bażanty od Ciebie szmery połączyłem po tygodniu z moim bażancikiem starszym o ponad tydzień i nic się nie działo, ale tak jak kolega wcześniej się wypowiedział trzeba uważać na zagęszczenie.
Opublikowano
problemu z zagęszczeniem raczej nie mam ale teraz niestety pojawił się u mnie problem z robaczycą.. więc w najbliższym wolnym czasie bede musiał odwiedzić przychodnie dla zwierząt i kupić coś skutecznego...
Opublikowano
Witaj, szmery nie czekaj z robakami zbyt długo załatw sprawe jak najszybciej. Robaczca czy to jelitowa czy to robaki w tchawicy bardzo os labiają organizm. Jak do tego wypu scisz je do woliery to może szybko pojawić się jakiś inny problem.
Opublikowano
właśnie o syngamozie coś wspominał lekaż weterynarii dał mi lek kazał rozpuścić w wodzie i czekać... dał też witaminy rozpuszczalne w wodzie na wzmocnienie polfamix AD3E
  • 1 rok później...