dominikp64 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Witam wszystkich w nowym roku 2013. Zbieram się do zakupu inkubatora do domowego użytku. Mam pytanie do osób, które już korzystają parę lat z tych urządzeń jak wygląda skuteczność wylęgu piskląt? Ile procentowo udaje się proces sztucznego inkubowania jaj? Czy możliwe jest uzyskanie 90-100% skuteczności? Cytuj
Pio45 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Oj 100% to nigdy nie miałem, zazwyczaj tak ok.80%, jak jest w granicy 90% to bardzo dobrze. Wiesz w sumie lęgi od wielu rzeczy zaleza - jakości jaj, wentylacji, wilgoci i ciepła w komorze, jak sie czegos nie dopilnuje to juz klops Cytuj
sputnik Opublikowano 25 Stycznia 2013 Opublikowano 25 Stycznia 2013 No i nie wszystkie jaja są zalężone Cytuj
garzew2 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Wiesz. 90% to może osiągają duże profesjonalne fermy czy stacje hodowlane gdzie nad wylęgiem czuwa cały sztab specalistów i mają najlepszy sprzęt do inkubacji bo tam każdy procent to są straty liczone e tysiącach sztuk.W domowych warunkach uzyskanie skuteczności rzędu 80-85% to jest sukces. Cytuj
dominikp64 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie czy możliwe jest, że inkubator mógł przegrzać zarodki w jajkach. Znalazłem w Internecie taką historie, że mimo iż temperatura była odpowiednia dla drobiu ok.37,5C to wszystkie jajka poszły na straty. W środku były już rozwinięte pisklęta tylko się podusiły zanim zaczęły się wykluwać. Cytuj
zigi69 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie czy możliwe jest, że inkubator mógł przegrzać zarodki w jajkach. Znalazłem w Internecie taką historie, że mimo iż temperatura była odpowiednia dla drobiu ok.37,5C to wszystkie jajka poszły na straty. W środku były już rozwinięte pisklęta tylko się podusiły zanim zaczęły się wykluwać. Jeśli pisklaki były całkowicie rozwinięte to raczej ja jako przyczynę niewyklucia obstawiłbym złe karmienie kur w czasie nieśności, co spowodowało że pisklaki były za słabe aby przebić skorupki. Tak na marginesie przypominam ze w tym momencie powinno się już dodawać paszy do karmy bażantom aby później nie było niespodzianek w czasie lęgów. Cytuj
Hodowca5 Opublikowano 7 Marca 2024 Opublikowano 7 Marca 2024 Tutaj jest opisany dobrze inkubattor jak mój: https://forum.bazanty.pl/post11511.html#p11511Skuteczność inkubatora zależy od kilku kluczowych czynników, które wpływają na proces wykluwania się piskląt z jaj:Precyzyjna regulacja temperatury: Jednym z najważniejszych czynników wpływających na skuteczność inkubacji jest utrzymanie stabilnej i odpowiedniej temperatury w inkubatorze. Temperatura powinna być dostosowana do wymagań konkretnego gatunku ptaków i być utrzymywana na stałym poziomie przez cały okres inkubacji. Odpowiednia wilgotność: Wilgotność powietrza w inkubatorze również ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju zarodków. Zbyt wysoka lub zbyt niska wilgotność może negatywnie wpływać na rozwój zarodków i skuteczność inkubacji. Regularne obracanie jaj: Obracanie jaj w inkubatorze jest niezbędne, aby zapobiec przyklejaniu się zarodka do błon jajowych i zapewnić równomierne ogrzewanie. Regularne obracanie jaj pomaga również w zapewnieniu odpowiedniego dostępu tlenu do zarodków. Stabilność inkubatora: Stabilność inkubatora, zarówno pod względem temperatury, jak i wilgotności, jest kluczowym czynnikiem wpływającym na skuteczność inkubacji. Inkubator powinien być stabilny i dobrze izolowany, aby zapewnić stałe warunki inkubacji przez cały czas. Czystość inkubatora:[/b] również ma znaczenie dla skuteczności inkubacji. Brudne lub zanieczyszczone inkubatory mogą prowadzić do rozwoju bakterii i grzybów, które mogą zaszkodzić zarodkom i zmniejszyć skuteczność inkubacji. [list]Monitorowanie i dostosowywanie warunków: Regularne monitorowanie warunków w inkubatorze i dostosowywanie ich w razie potrzeby może również pomóc w zwiększeniu skuteczności inkubacji. Ważne jest regularne sprawdzanie temperatury i wilgotności oraz dokonywanie odpowiednich korekt, jeśli warunki nie są odpowiednie. Wszystkie te czynniki wpływają na skuteczność inkubatora i mają kluczowe znaczenie dla pomyślnego wyklucia się piskląt z jaj. Dlatego też ważne jest, aby wybierać wysokiej jakości inkubatory i dbać o odpowiednie warunki inkubacji przez cały czas procesu inkubacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi