Sylwek98 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Witam buduje ostatnio inkubator, i mam do was pytanie jak wykonać układ wentylacyjny? Obudowa inkubatora jest wykonana z lodówki o pojemności 120litrów, ostatecznie w inkubatorze ma sie zmieścić 150 jajek kurzych. Mam 400 watową gżałke. Miesiac temu zbudowałem podobny inkubator jednak wyniki nie były zadowalające bo z 80 jajek wykluło się tylko 15 areszta albo się podusila albo kurczak wogule niebył rozwiniety. Moje pytanie jest takie gdzie umieścić otwory wentylacyjne i wiatrak oraz co zrobić aby powietrze wlatujące do inkubatora było cały czas ogrzewane. Cytuj
sputnik Opublikowano 27 Grudnia 2012 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Jakimś wielką specjalistą nie jestem, ale mogę podzielić się z Tobą moimi spostrzeżeniami. Jeżeli chodzi o wentylację, to inkubator musi mieć mieć otwory, przez które odprowadzany będzie CO2. W kilku modelach, które miałem okazje testować były one umieszczone w podstawie urządzenia. Co do grzałki, to najlepiej, gdyby była ona zamontowana niedaleko wiatraka, żeby emitowane ciepło było rozprowadzane równomiernie po całej komorze lęgowej. Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 28 Grudnia 2012 Opublikowano 28 Grudnia 2012 mam problem zamontowałem 2 żarówki 40 watowe o małym gwincie połaczone szeregowo i nie daja sobie połtorej godziny nagrzewam i 33 stopnie dopiero co poradzicie dołozyć jeszcze jedna żarówke czy jak bo cienki jestem z fizyki:) Cytuj
zigi69 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Opublikowano 28 Grudnia 2012 Kolego ja Ci doradzę coś lepszego kup cobie kabel grzewczy i wyjdziesz na tym na pewno lepiej. Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 wiem ale kabel grzewczy kosztuje 50-100 zł a żarówka 1.50 w poprzednim miałem żarówki i wszystko grało super to pomoże ktoś czy dorzucić jeszcze żarówki czy zmienić na większe i czy te energooszczedne nadaja się do tego bo zwykłe 60 chyba wycofali? Cytuj
zigi69 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Opublikowano 29 Grudnia 2012 energooszczędne kosztują w granicach 20 zeta za około 20W które odpowiada zwykłej tam 100W powiedzmy z tym że oprócz tego ze daje ona więcej światła to raczej ciepła nie wydzieli Ci więcej niż zwykła 20W. No i żeby zastąpić dwie żarówki 60W zwykłe, potrzebujesz 6 żarówek energooszczędnych czyli jakieś 120 zł a jak odpalisz inkubator to z maską do spawania będziesz sprawdzał jak jajka żeby nie oślepnąć. Do tego czytałem gdzieś że pisklaki które się będą kluły mogą być ślepe. Więc podsumowując zainwestowałbym te 50 100 zeta i zrobił jak trzeba. Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 30 Grudnia 2012 Opublikowano 30 Grudnia 2012 zwykłe 60 tez da sie kupić jeszcze za dwa złote sam mam inkubator na zarówki i przez dwa sezony nie narzekałem na legi teraz zbudowałem wiekszy 3x 60 wystarczyło a zarówki osłoniłem dla pewności tak że światło bezposrednio na jaka nie bedzie padac Cytuj
Pio45 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Grzałki kosztują w granicy ok 50 zł, zależy ilu watowa i z czego zrobiona, bo są miedziane, aluminiowe czy spirale grzewczeMyslę ze bedzie to zdecydowanie korzystniejsze i bezpieczniejsze niz zarówki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi