Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, chciałem zapytać bardziej obeznanych hodowców o przygotowanie woliery na zimę. Mam też pytanie czy bażanty zimą powinny być raczej trzymane w zamkniętych pomieszczeniach czy radzą sobie z mrozami ?
Opublikowano
Witam,moje bażanty;łowne,diamentowe,złote i srebrne przebywaja przez cały rok w wolierze zadaszonej i z 2 stron zasłoniętej.Do tej pory nie było zadnych problemów i myślę że większość hodowców ma podobne zdanie.Pozdrawiam.
Opublikowano
A czym dokarmiasz zimą bażanty? Czy podajecie jakies preparaty witaminowe? Niektórzy hodowcy mówią ze bażanty właśnie w tym sezonie należy częściej dokarmiać, żeby nabierały warstwy tłuszczowej aby ochronić je trochę przed zimnem...
Opublikowano
Ja,nie stosuję żadnych preparatów wszystko co podaję to naturalne nasiona na zimę więcej kukurydzy i rzepaku,wodę daję 2 razy dziennie ciepłą,tak już kilkanaście lat i nie mam żadnych problemów z lęgami,zdrowiem bażantów i upierzeniem.Pozdrawiam.
Opublikowano
W jakim sensie opłacalne? Jeśli masz podgrzewacz dla bażantów[koszt to 100-130zł]zależy od pojemności pobór 12-24 wat,i tu jeszcze zależy ile ich potrzebujesz tych podgrzewaczy,ale kłopot z głowy nie musisz się martwić czy się napiły czy nie grunt aby woda była w środku.Ja mam woliery nie za blisko budynku dlatego nie mam zamiaru ciągnąć przewody do woliery aby tylko podłączyć poidła,wolę 2 razy dziennie podgrzać i im zanieść.Ale wszystko zależy jak kto ma czas i warunki.Pozdrawiam
Opublikowano
Oplacalne wlasnie ze wzgledu na to zeby ptaki mialy ciagle cos do picia. U mnie woliera jest praktycznie przy domu,ptaków jest malo wiec to niebyłby problem. a czasem jak bylam w pracy to sie zdarzalo ze ktos zapomnial im podac wody popołudniu. z tego wzgledu chcialabym ten problem jakos rozwiazac. dziekuje i pozdrawiam!
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

No, właściwie to miałem trochę problemów z dziobaniem się bażantów i wyrywaniem piór.

W tej chwili maja one pozakładane osłonki na dzioby ograniczające pole widzenia. Ale z tego co mi poradzono na forum to raczej nie jest to wina małej woliery tylko ubytków w witaminach i minerałach.

Opublikowano
Karma ma duże znaczenie w zapobieganiu dziobaniu ale ilość miejsca również. Zbyt mała ilość miejsca powoduje wybuchy konfliktów które na dużych powierzchniach są w stanie rozejść się natomiast na małych agresja rozprzestrzenia się, a jeśli do tego dojdzie brak odpowiedniej karmy to następuje rozdziobywanie ran powstałych w walkach, a z tego miejsca już blisko do upadków ponieważ ptaki nauczone rozdziobywaniem uzupełniają sobie niedobory w żywieniu i cała spirala się zamyka.
Opublikowano

Przede wszystkim dostają mieszanki zbożowe jęczmień/pszenica/ kukurydza plus to co akurat mam w ogrodzie np. jabłka od czasu do czasu. No i codziennie rzucam im też świeżą zielonkę.

:wink: