zbyniu78 Opublikowano 9 Października 2012 Opublikowano 9 Października 2012 witam, chciałem zapytać bardziej obeznanych hodowców o przygotowanie woliery na zimę. Mam też pytanie czy bażanty zimą powinny być raczej trzymane w zamkniętych pomieszczeniach czy radzą sobie z mrozami ? Cytuj
adam Opublikowano 9 Października 2012 Opublikowano 9 Października 2012 Witam,moje bażanty;łowne,diamentowe,złote i srebrne przebywaja przez cały rok w wolierze zadaszonej i z 2 stron zasłoniętej.Do tej pory nie było zadnych problemów i myślę że większość hodowców ma podobne zdanie.Pozdrawiam. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 11 Października 2012 Autor Opublikowano 11 Października 2012 Aha rozumiem. A używasz jakichś podgrzewaczy do poideł czy po prostu dajesz im wody kilka razy dziennie? Cytuj
Paula87 Opublikowano 11 Października 2012 Opublikowano 11 Października 2012 A czym dokarmiasz zimą bażanty? Czy podajecie jakies preparaty witaminowe? Niektórzy hodowcy mówią ze bażanty właśnie w tym sezonie należy częściej dokarmiać, żeby nabierały warstwy tłuszczowej aby ochronić je trochę przed zimnem... Cytuj
adam Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Ja,nie stosuję żadnych preparatów wszystko co podaję to naturalne nasiona na zimę więcej kukurydzy i rzepaku,wodę daję 2 razy dziennie ciepłą,tak już kilkanaście lat i nie mam żadnych problemów z lęgami,zdrowiem bażantów i upierzeniem.Pozdrawiam. Cytuj
Paula87 Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 A wode podgrzewasz i zanosisz? Ja zastanawiam sie nad kupnem podgrzewacza do poidla, tylko nie wiem czy to opłacelne. Cytuj
adam Opublikowano 15 Października 2012 Opublikowano 15 Października 2012 W jakim sensie opłacalne? Jeśli masz podgrzewacz dla bażantów[koszt to 100-130zł]zależy od pojemności pobór 12-24 wat,i tu jeszcze zależy ile ich potrzebujesz tych podgrzewaczy,ale kłopot z głowy nie musisz się martwić czy się napiły czy nie grunt aby woda była w środku.Ja mam woliery nie za blisko budynku dlatego nie mam zamiaru ciągnąć przewody do woliery aby tylko podłączyć poidła,wolę 2 razy dziennie podgrzać i im zanieść.Ale wszystko zależy jak kto ma czas i warunki.Pozdrawiam Cytuj
Paula87 Opublikowano 16 Października 2012 Opublikowano 16 Października 2012 Oplacalne wlasnie ze wzgledu na to zeby ptaki mialy ciagle cos do picia. U mnie woliera jest praktycznie przy domu,ptaków jest malo wiec to niebyłby problem. a czasem jak bylam w pracy to sie zdarzalo ze ktos zapomnial im podac wody popołudniu. z tego wzgledu chcialabym ten problem jakos rozwiazac. dziekuje i pozdrawiam! Cytuj
szczecina Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 witam. mam małe pytanko. czy dla koguta oraz dwóch kur bażanta srebrnego wystarczy woliera 2x3x2?i to samo pytanie o koguta i dwie kury bażanta złotego.proszę o szybką odpowiedź Cytuj
adam Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Moim zdaniem wystarczy i dla srebrnych i złotych,chociaż znajdą się i tacy co stwierdzą że to za mało. Cytuj
garzew2 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Dla trzech sztuk spokoje wystarczy. Ja mam nie wiele większą wolierkę bo 3x4x2m i trzymam w niej 15 sztuk bażantów. Cytuj
Jan77 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Już w jednym temacie pisałem, że na ptaka jednego najlepiej jest przeznaczyć przynajmniej 2mkw, ale wiadomo ze to zależy od mozliwości:) Cytuj
garzew2 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Wychodzi na to że będę musiał rozbudować moją wolierę albo zrobić jakiś dodatkowy wybieg Cytuj
Jan77 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Szczerze to niekoniecznie, Mało Ci brakuje do tego wymiaru a jeśli nie zauważasz żadnych złych oznak u ptaków to znaczy ze jest ok:) Cytuj
garzew2 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 No, właściwie to miałem trochę problemów z dziobaniem się bażantów i wyrywaniem piór.W tej chwili maja one pozakładane osłonki na dzioby ograniczające pole widzenia. Ale z tego co mi poradzono na forum to raczej nie jest to wina małej woliery tylko ubytków w witaminach i minerałach. Cytuj
Jan77 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Powiem Ci ze mam dosc duza woliere a i tak czasem sie trafi jakis wariat co dziobie. A co im podawałes? Cytuj
zigi69 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Karma ma duże znaczenie w zapobieganiu dziobaniu ale ilość miejsca również. Zbyt mała ilość miejsca powoduje wybuchy konfliktów które na dużych powierzchniach są w stanie rozejść się natomiast na małych agresja rozprzestrzenia się, a jeśli do tego dojdzie brak odpowiedniej karmy to następuje rozdziobywanie ran powstałych w walkach, a z tego miejsca już blisko do upadków ponieważ ptaki nauczone rozdziobywaniem uzupełniają sobie niedobory w żywieniu i cała spirala się zamyka. Cytuj
garzew2 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Przede wszystkim dostają mieszanki zbożowe jęczmień/pszenica/ kukurydza plus to co akurat mam w ogrodzie np. jabłka od czasu do czasu. No i codziennie rzucam im też świeżą zielonkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi