robs123 Opublikowano 4 Października 2012 Opublikowano 4 Października 2012 Witam, mam serdeczną prośbę czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozpoznać płeć u bażantów srebrnych??? Będę wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedz. Cytuj
pauli8 Opublikowano 5 Października 2012 Opublikowano 5 Października 2012 Samiec bażanta srebrzystego osiąga długość 120-125 cm, z czego na ogon przypada 60-70 cm. Samica ma długość 70 cm, a ogon ok.28 cm. Ale to pewnie chodzi o młode osobniki? bo w pytaniu nie jest podane, ale dorosłe nie tak trudno rozróżnić Cytuj
Pio45 Opublikowano 8 Października 2012 Opublikowano 8 Października 2012 Ogolnie najlatwiej u pisklat to sprawdzenie wyrostka, który wskazuje miejsce ostrogi, młode kurki zupełnie nie będa go miały. w ok. 5 tyg już bedzie widać zmiany Cytuj
robs123 Opublikowano 25 Października 2012 Autor Opublikowano 25 Października 2012 Bażanty są z tegorocznych lęgów i mam problem je rozróżnić. Po niektórych widać już że są to na 100% samce ale nie po wszystkich. Cytuj
Pio45 Opublikowano 25 Października 2012 Opublikowano 25 Października 2012 A ile juz mają ptaki? moze trzeba jeszcze poczekac, albo sa to po prostu samice? Cytuj
pauli85 Opublikowano 26 Października 2012 Opublikowano 26 Października 2012 Właśnie, jeśli młode mają tyle samo to może te które nie wyglądają na samców to samice:) a samce mają już charakterystyczne cechy i po tym można je poznać a te reszta bez znaków szczególnych to samice;) Cytuj
robs123 Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Opublikowano 7 Listopada 2012 Bażanty są z jednego wylęgu, z 5 czerwca. Są trzy sztuki ewidentnie są większe i mają czarne upierzenie na piersi więc te są na pewno samce, a pozostałe są mniejsze i nie mają zmian w ubarwieniu, ale u niektórych są dość widoczne wyrostki na nogach(co by świadczyło że to samiec). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi