Maxim100 Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 Witam !!Mam pytanie odnośnie problemu z jajkami , a mninowicie : w czym tkwi problem , że na 36 jajek wyklóło się tylko 5 piskląt, a reszte jejek było czystychjavascript:emoticon(':evil:'). Jajka kupiłem na allegro od hodowcy.Z inkubatorem powinno być wszystko OK , bo skoro 5 piskląt się wyklóło to musiało być wszystko dobrze.Pozdrawiam Cytuj
szmery Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 może kogut za słabo się postarał?? Cytuj
bażant Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 1.Jajka mogły uledz uszkodzeniu podczas transportu( wstrząśnięcie)2.Kogut mało parzył kury.3.Inne czynniki: była kiedyś taka sytuacja że pewien gościu sprzedawał jaja jakiś kur. Sprzedawał ich do wylęgu w dużych ilościach.No i żeby nie stracić klientów na jaja wstrząsywał jajka co powodowało słaby procent wylęgu.Nie mówię że w tej sytuacji było tak samo. Cytuj
Maxim100 Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Opublikowano 11 Lipca 2007 Czy każda kura bażanya składa jajka w jednakowym koloże czy rużne barwy ? Te co mi przyszły były w rużnych kolorach , morze od rużnych kur i rużnych kogutów? Cytuj
marcinerek Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 powiem Ci tak, u mnie jajka byly w kolorach od jasnych prawie bialych przez zielonkawe do brazowych. a mam tylko 10 kur Cytuj
bażant Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 kury znoszą jajka o różnych barwach tak jak napisał MARCINEREK Cytuj
kogut Opublikowano 11 Lipca 2007 Opublikowano 11 Lipca 2007 Co do opisanej sytuacji to sam kiedyś miałem podobną. Twój inkubator jest raczej ok, jak zarodki nie rozwinęły się do 7-10 dnia to znaczy ze są czyste lub stare- "nieaktywne". Wielu pseudosprzedawców sprzedaje poprostu lewe jaja, poprostu jaja po pierwszym przeglądzie. Cytuj
Maxim100 Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Opublikowano 12 Lipca 2007 Witam !!Dzięki za odpowiedz. Jeśli kupuje się jajka na allegro to trzeba liczyć na uczciwość sprzedającego , a z tym jest rużnie.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi