dominikp64 Opublikowano 27 Września 2012 Opublikowano 27 Września 2012 Witam. Mam od niedawna kilka bażantów. Od kilku dni zauważyłem, że dwa bażanty dość agresywnie walczą ze sobą i dziobią się. Jeden już ma dosyć mocno podziobaną głowę i szyję. Dlaczego tak się zachowują? Czy powinienem je na jakiś czas odseparować? Cytuj
sputnik Opublikowano 27 Września 2012 Opublikowano 27 Września 2012 Tak najlepiej je porozdzielać na początek. Jeżeli problem nie ustanie będziesz musiał zainwestować w noski przeciw dziobaniu, bo inaczej Ci się ptaki zmarnują. Spróbuj też dawać im pokarm bogaty w witaminę K i kwas mrówkowy. Cytuj
zigi69 Opublikowano 27 Września 2012 Opublikowano 27 Września 2012 Sputnik dobrze prawi, ja bym rozdzielił je na razie i zastosował pasze z kwasem mrówkowym i witaminy do wody jak się podgoją za kilka dni połącz je z powrotem jak się nadal będą dziobać to załóż noski. Co do karmy/paszy poczytaj w temacie "Pasza..." Cytuj
dominikp64 Opublikowano 28 Września 2012 Autor Opublikowano 28 Września 2012 Ok dzięki za szybką odpowiedź. Bażanty odseparowane i na razie będą przebywać w izolatkach. Czyli to wzajemne dziobanie jest wynikiem braku składników odżywczych lub witamin. Musze trochę poczytać i odpowiednio zmodyfikować podawane karmy żeby na przyszłość uniknąć takich problemów. Cytuj
sputnik Opublikowano 28 Września 2012 Opublikowano 28 Września 2012 Możliwe też, że miały po prostu za mało przestrzeni, nie wiem na jakiej powierzchni je trzymałeś...fajnie to Zigi opisał dokładniej w tym temacie: http://forum.bazanty.pl/pasza-t1546.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi