zbyniu78 Opublikowano 20 Września 2012 Opublikowano 20 Września 2012 Witam, mam opcję nabyć tanio inkubator zrobiony ze styropianu. Chciałbym się najpierw was zapytać czy warto brać takie urządzenie? Macie może jakieś doświadczenia z takim sprzętem? Cytuj
garzew2 Opublikowano 24 Września 2012 Opublikowano 24 Września 2012 Nie wiem jaki to jest styropian ale jeżeli to jest taki zwykły to nie polecam; szybko się wykruszy - szkoda zachodu. Chyba że jest wykonany ze specjalnego poliestru, który wygląda jak styropian, takie są podobno dużo trwalsze. Ale osobiście wolał bym wydać trochę więcej i kupić jakiś porządny inkubator, żeby mi posłużył na wiele lat.Zajrzyj na tą stronę http://www.hodowlany.pl/33_Inkubatory.htmltam mają mase różnych inkubatorów. Napewno coś wybierzesz dla siebie. Cytuj
sputnik Opublikowano 24 Września 2012 Opublikowano 24 Września 2012 Dołóż trochę kasy i kup coś porządnego. Na niektórych rzeczach nie warto oszczędzać. Jak dla mnie inkubator ze styropianu to porażka, jednorazówka, bo po wylęgu nie idzie tego wyczyścić, a dezynfekcja jest przecież bardzo ważna. Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 25 Września 2012 Opublikowano 25 Września 2012 ja mam ze styropianu 3 udane inkubacje i jedna nie udana ale z winy termoegulatora bez problemu też go wyczyściłem i zdezynfekowałem jesli zalezy ci na oszczedzeniu kasy to kup ale jeżeli chcesz miec coś pozadniejszego na lata to radze dołożyć i kupić coś lepszego ja osobiście kupiłem za 170 zł na 50 jaj kurzych i nie żałuje sezon zalicze do udanych a czy w nastepnych sie dalej sprawdzi to niewiem Cytuj
garzew2 Opublikowano 26 Września 2012 Opublikowano 26 Września 2012 Ja też bym nie kupił styropianowego inkubatora. Może i dobrze działa tak jak pisze Radek ale mimo wszystko dla mnie styropian jest za delikatny i łatwo go zniszczyć. Natomiast plastikowe elementy łatwo się myje i nie zachodzą brudem jak styropian. Cytuj
galazkairek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witajcie !Jestem na etapie konstruowania inkubatora na bazie lodówki o kubaturze ok 1200 cm3 ( czyli górna część dwukomorowej standardowej chłodziarko zamrażarki (amica) ) i w związku z tym proszę Kolegów o rady sprawdzone doświadczeniem:1. przewód grzewczy czy grzałka ? wady i zalety.2. wentylator od komputera ( ile sztuk ) czy inny wiatraczek ?3. umiejscowienie systemu grzewczego i wentylacyjnego - na dole czy na górze inkubatora ?4. wielkość otworów wentylacyjnych ( powierzchnia), umiejscowienie, ilość ?5. rysunki ( plany, projekty półautomatycznego systemu rotacji jaj.6. jakie urządzenia do automatycznego systemu rotacji jaj ( siłowniki, sterowniki itp )?7. funkcjonalne i dobre sterowniki temperatury ( termoregulatory ) - jakie? modele? Szczerze mówiąc to już mam wypracowany zamiar i tzw. projekt mojego urządzenia, ale nie szkodzi zasięgnąć rady bardziej doświadczonych hodowców, a co kilka głów i pomysłów to nie jeden, i mogę się mylić w swoich zamysłach. Co prawda mam już jeden kupny inkubator typu domowego "infermo" - i-bator 60 ale nie spełnia on do końca moich oczekiwań co do półautomatu rotacji jaj (jest bardzo dobry lecz ma za małe i za duże dziurki na jaja bażanta co wymusza konieczność ręcznej rotacji ) oraz planuję większe ilości jaj do inkubacji. Pozdrawiam. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witaj, może nie jestem jakimś wielkim ekspertem ale mogę dwie rzeczy podpowiedzieć, bo swojego czasu robiłem też inkubator 6. korzystałem z automatycznej tacy do obracania jaj o wymiarze 40 x 40 cm, która ma własny silnik i pojemność 42 jaja rozmiaru kurzego lub mniejszego. Jajka bażancie idealnie tutaj pasują. Pełny obrót jajek co 2 h.7. byłem zadowolony z termoregulatora TS-500 PID (regulator proporcjonalno - całkująco - różniczkujący), który ma dokładność do 0,1oC. Cytuj
galazkairek Opublikowano 27 Stycznia 2015 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Witam!!!Dziękuję serdecznie za rady, mam jeszcze raz dwa pytanka ad systemu grzewczego:1 . Grzałka czy przewód grzewczy ?2. Jakiej mocy na komorę 45/45/90 cm tj. 120-200 jaj ?Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Cytuj
donald997 Opublikowano 25 Lutego 2016 Opublikowano 25 Lutego 2016 Dziadek miał jakiś stary Ukraiński inkubator styropianowy w ogóle mu się nie sprawdzał, lepiej zainwestuj w coś i dołuż parę groszy, bo będziesz tylko się wściekał za wydanie na marne kasy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi