Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam starą wolierę, w której kiedyś były gołębie a teraz jest wykorzystana jako wybieg dla kur. Zastanawiam się czy mógłbym połączyć hodowlę kur z kilkoma sztukami bażantów? Czy te ptaki nie będą dla siebie wzajemnie zagrożeniem?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Nie dostałem żadnej odpowiedzi, dlatego postanowiłem sam zaryzykować i umieściłem dwa bażanty razem z kurami. Narazie wszystko w porządku, wzajemnie się nie atakują, ale widać, że kury unikają bażantów. Poczekam kilka dni zobaczymy, co się będzie działo.
Opublikowano
w tym momencie to raczej nic nie powinno sie dziać, ale uwazaj na wiosnę jak się gody zaczną. wtedy koguty moga walczyc ze soba. Pomysl moze lepiej na wiosne o jakiejs przegrodzie
Opublikowano
Dobry pomysł Pio. Nie pomyślałem. Wiosną to naprawdę mogą się zacząć problemy. Musze pomyśleć na wykonaniem przegrody tak jak proponujesz. Albo jak będę mieć czas i trochę środków to może postawie coś oddzielnego dla bażantów i nie będę musiał już ryzykować. 8)
Opublikowano
Kur mam prawie 30 sztuk natomiast bażantów tylko 5 sztuk. Ale chciałbym stopniowo powiększać hodowle bażantów, dlatego właśnie myślę o stworzeniu woliery tylko dla bażantów. Obecnie mam wolierę 4x8x2m, tak stara "sklecona" na szybko no i jest trochę ciasno.
Opublikowano
jeśli zamierzasz przyszlościowo powiekszac hodowle to zainwestuj w dobra siatkę na woliere , np zgrzewaną (dobre oczko to 19 mm). Na wierz najlepiej polozyc polietylenowa, bo jest elastyczna i luźna - ptaki beda migly podfruwac i nic im sie nie stanie
Opublikowano

Dzięki za radę. Właśnie miałem pytać o to, jakie materiały wykorzystać do budowy. :wink:

Tak przy okazji. Czy dla bażantów będzie lepiej, jeśli do nowej woliery będą mogły się przeprowadzić do nowej woliery jeszcze jesienią czy wiosną też nie będzie problemów?

Opublikowano
ja trzymam kury razem z bażantami ale postanowiłem przegrodzić wolierę na pół z jednej puściłem kury a z drugiej bażanty i czubatki jako ptaki ozdobne. I też żeby mi się nie mieszała czubatka z liliputką bo też hoduję .