kiwi Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Witam!Moje pytanie dotyczy inkubacji jaj przepiórczych, jak powinna się odbywać, ile trwa, czy wilgotność i temperatura jest taka sama? czy mogę zastosować ta samą tacę do obrotu i tylko zabezpieczyc jajka bo sa mniejsze czy kupic taka z mniejszymi otworami lepiej?Chciałbym zając się tym bo jak na razie inkubowałem bażancie jaja Cytuj
sputnik Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zalecana temperatura to ~37,7 oC. Co do wilgotności to wystarczy, że będzie ona na poziomie. 40 - 45%. Czas trwania inkubacji to z reguły 17-18 dni. Jeśli chodzi o tacę, to decyzja należy do Ciebie. Jaj przepiórczych nie trzeba tak często obracać, wystarczy tylko 1 raz dziennie. Cytuj
kiwi Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2012 ok dzieki, to chyba lepiej je inkubowac odzdzielnie z tego co piszesz, jak mniej wiecej dolewac wody zeby byla na takim poziomie? Cytuj
sputnik Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 najlepiej kup sobie jakiś higrometr bo tak na oko to raczej nie dasz rady Cytuj
kiwi Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2012 ok, przegladalem sklepy i chyba wybiore ten na poczatekhttp://www.hodowlany.pl/i399_Higrometr_do_pomiaru_wilgotnosci_w_komorze_legowej.html Cytuj
zigi69 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 ja go mam działa bez zarzutu, choć nie porównywałem jego pomiarów z innymi to wszystko sie kluło, wiec według mnie nie trzeba lepszego. Cytuj
sputnik Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Pamiętaj o jego kalibracji, bo czasami higrometr źle wskazuje wilgotność już na samym starcie. Cytuj
kiwi Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2012 ok, ale jak sprawidzic ze zle wskazuje? i jak go skalibrowac? Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 ja nie mierzyłem wogle wilgotności wozyłem jajka przepiórek razem z bazancimi i kurzymi i wszystko wyszło dwa jajka podłozyłem też pod gołębia i też wyszły wiec wiekszego problemu nie ma Cytuj
sputnik Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 ok, ale jak sprawidzic ze zle wskazuje? i jak go skalibrowac? Najlepiej owiń go z mokry ręcznik na jakieś 30 min - 60 minut i w momencie kiedy higrometr będzie pokazywał wilgotność na poziomie ok. 96 - 98%, to znaczy, że jest dobrze skalibrowany. Cytuj
Pio45 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Opublikowano 24 Sierpnia 2012 to samo chciałem napisac, kolega jeszcze nie wspomnial, ze w tym wilgotnościomierzu (sam taki mam) gdyby tej wilgosci nie wskazywal odpowiedniej po wyciągnieciu z tej szmatki trzeba go nastawic recznie - z tylu obudowy jest taki otwór w którym srubokrętem się nastawia podobnie jak zegarek w sumie Cytuj
kiwi Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2012 higro przyszedł dziś, włożyłem do tej szmatki i zdaje się, ze działa, bo wskazuje tyle co sputnik pisalesdzieki wielkie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi