kiwi Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Dlaczego młode wydziobują pióra i p-alce od nóg? co z tym zrobic? Cytuj
sputnik Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Przyczyn może być niestety wiele: brak witamin, zbyt mało miejsca w wolierze, choroby skóry, pasożyty wewnętrzne itd. Podawaj im darń z mrówkami, zamontuj promiennik z czerwonym światłem (zwalcza kanibalizm i agresję), w ostateczności możesz użyć osłonek na dzioby. Cytuj
Pio45 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 ja staram sie odseparować młode do czasu az sie opierza, i skaleczone palce im sie zagojaptaki może maja za ciasno w wolierze i dlatego sie dziobia Cytuj
kiwi Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2012 dziekuje za odpowiedzi, zastosuje sie do porad i mam nadzieje ze to cos dapozdrawiam! Cytuj
sputnik Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 daj znać, które rozwiązanie było pomocne w Twoim przypadku! Pozdrawiam. Cytuj
kiwi Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 14 Sierpnia 2012 najpierw odseparowałem ptaki, teraz zastosowałem osłonki i faktycznie dają rade, ptaki juz się nie dziobią , bo nie maja jak, mysle jeszcze o tym promienniku, ale nie wiem jaki wybrac - biały czerwony i ile wat? Cytuj
sputnik Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dobrze słyszeć, że jest już lepiej. Na twoim miejscu brałbym czerwony promiennik - czerwona barwa światła działa uspokajająco na ptaki. Zarówno czerwone i białe promienniki emitują promieniowanie podczerwone, jednak w Twoim przypadku, lepszym wyborem będzie czerwona żarówka. Co do mocy, to zależy ona od ilości ptaków jaką posiadasz. Cytuj
kiwi Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2012 witam, na ten moment mam 35 ptaków w hodowlia jak je trzymać pod tym promiennikiem, zawiesic go gdzies w wolierze zeby dochodziły same czy jakies specjalne pomieszczenie do tego trzeba miec? Cytuj
sputnik Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 To spokojnie jeden promiennik 100 W Ci wystarczy na taką liczbę ptaków. Myślę, że najlepsze byłoby trochę zaciemnione pomieszczenie. Cytuj
kiwi Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 20 Sierpnia 2012 ok, dzieki za pomoc, kupiłem już taką żarówkę i oprawę, zamocowałem i zobaczymy jaki rezultat będzie, na razie ptaki sie grzejaAle osłonki na dzioby zostawiłem, czy lepiej je teraz sciągnąć? Cytuj
jacob Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Ja na Twoim miejscu zdjąłbym już nakładki z dziobów ale trzeba kontrolować zachowanie ptaków. Cytuj
mario19974 Opublikowano 30 Października 2012 Opublikowano 30 Października 2012 Wydziobywanie piór i okaleczanie się jest wynikiem tego że młodzieży jest za dużo w pomieszczeniu. Często oprócz wydziobywania piór dochodzi do kanibalizmu. Ja mam kilka metod:- pierwsza to aby patki się nie nudziły dwa razy w tygodniu zmieniam świeżą słomę w nich są plewy które zajmują ptaki.- w pomieszczeniu mam porobione grzędy na różnych wysokościach aby miały możliwość fruwania no i oczywiście należy je o ile jest ładna słoneczna pogoda po drugim tygodniu stopniowo wypuszczać na zewnątrz na parę godzin. Oczywiście warto mieć taką wolierkę połączoną z pomieszczeniem aby łatwo było je zagnać spowrotem.- po 3 tygodniu warto im w dwa rogi wkładać po 2-3 gałązki świerku to zajmuje ptaki, a igliwie jest też konsumowane przez młodzież i ma dobre działanie trawienne- no i należy pamiętać po 5 dniach należy podawać im posiekane na drobno pokrzywy i krwawnikPoranione ptaki najlepiej nakropić jodyną rany kupioną w aptece. Jest ona gorzka przez co zniechęca młode do dalszego wydziobywania, a dodatkowo dezynfekuje rany i nie trzeba przez to odseparowywać młode co jest też kłopotliwe i kosztowne.No i ja po 5 tygodniu zakładam bażantom nasadki holland co ogranicza widoczność i sprawia że dzioby są odpowiednio przez ptaki oczyszczane. Nasadki na dzioby nie polecam. Zalega w nich pożywienie stare,które może być przyczyną wielu chorób. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi