zbyniu78 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Witam i proszę o radę - na co zwracać uwagę podczas selekcji jajek do inkubacji? Cytuj
Sara Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Powiem ze tak jak normalnie wybierasz jajka do nasadzenia czyli bez żadnych deformacji. Kupiłam w tym roku inkubator i wybierałam jajka jak do kwoki tylko sztucznej. Cytuj
Pio45 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 wybierasz jaja bez deformacji, kuliste, bez znamion, które nie sa nadpekniete, miekki, lsniace z niebieskimi znamionami, jaja zbyt duze lub zbyt małe mogą okazac sie nie zalężone Cytuj
sputnik Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 pamiętaj też, że jaja mogą leżeć przed włożeniem do inkubatora ok.12 dni, potem szanse na udaną inkubację maleją... Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2012 OK dzięki za pomoc a powiedzcie mi proszę czy obracanie jaj przed inkubacją jest na prawdę takie istotne? Cytuj
Pio45 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 jest to dosc istotne tak jak podczas samej inkubacji, ja zbieram jajka do takiej tekturowej podstawki i obracam dwa razy dziennie, Cytuj
zigi69 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 W czasie przechowywania przed inkubacja nie trzeba aż tak często obracać jaj. Ważne jest jednak aby to robić w czasie inkubacji. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2012 W czasie przechowywania przed inkubacja nie trzeba aż tak często obracać jaj. Ważne jest jednak aby to robić w czasie inkubacji. Też tak mi się wydawało, bo przecież przed włożeniem do inkubatora w środku jaja nic się jeszcze nie wykształciło...dzięki za info! Cytuj
zigi69 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 W przewracaniu jaj chodzi głównie oto że żółtko się przemieszcza i jeśli "przyklei" się do skorupki to potem następują problemu z rozwijającym sie zarodkiem to tak najprościej pisząc. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Rozumiem, dobrze wiedzieć! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi