Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niedawno (2 tygodnie temu) wykluły mi się małe bażanty 6/12 nie jestem zadowolony z tego wyniku gdyż moje dorosłe stado to 2 kury i kogut. Z kolejnych jaj które były nasadzone pod kwokę nic się nie wykluło... Czy wiecie jaka może być tego przyczyna?? i pytanie dotyczące tematu co mam podawać małym.
Opublikowano

Możliwe że kwoka schodziła z jaj zbyt często lub jajka były po prostu niezalęzone.

\Młodym podawaj wodę przegotowaną przynajmniej do 3-4 tygodni, granulat startowy dla indyków, który zawiera białko przynajmniej 26%, drobna paszę, koniczynę, mlecz, pokrzywy drobno poisekane, po ok. dwóch miesiącach można im podawać paszę stałą jak dla dorosłych osobników

Opublikowano

U mnie bazancica wysiedziała 8 sztuk :D mają dwa dni.

dostają pasze od kurcząt i gotowane jajka, poprzednie co kura wysiedziała były karmione podobnie i fajnie rosły do momentu coś dostało sie do kurnika i wszystkie przez noc zjadło (chyba kot) :evil:

B

Opublikowano

Witam

Sugerowałem się waszymi postami i podawałem młodym tak jak radziliście ale niestety z 6 młodych zostały tylko 2. Oczywiście nie wydaje mi się żeby to była wina pokarmu. Ale co mogło być tego przyczyną .. Młode zaczęły się robić słabe , chwiać się i miały problem ustać na nogach...

Opublikowano
Przyczyn może być wiele, jeśli po wykluciu były normalne tzn dosyć ruchliwe i po jakimś czasie osłabły podejrzewam zatrucie pokarmowe, młode bażanty są strasznie podatne na zatrucia. Ja podaje na samym początku wyłącznie pasze albo kupuje specjalną dla bażantów albo dla indyków obie dla pisklaków do tego woda z witaminami ja daje takimi dla brojlerów. Dopiero w późniejszym czasie zaczynam dodawać inne rzeczy typu zboże kończyna itp. Stres plus drobna zmiana karmy moze spowodować upadek młodych.
Opublikowano
Raczej nie wpływa bezpośrednio na młode miałem kiedyś taki przypadek gdy pomyliłem kury i zamiast młodej prawdopodobnie została młoda kurka i nie zauważyłem niczego podejrzanego. Zresztą u kur często występuje pokrewieństwo w co drugim gospodarstwie i nie ma problemu.