Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich Hodowcow i Hobbystow.

Jestem poczatkujacym wiec mam male zapytanie.

Kupilem w ostatnia niedziele 8 bazantow 6 lownych i dwa zlote niby wszystkie do pary. Wlasnie jestem w trakcie budowy woliery dla bazantow ktora bedzie podzielona na dwie czesci osobno zlote i osobno lowne. Jestem stolarzem wiec wiekszych trudosci z budowa nie bede mial ;p narazie trzymam je w bylym chlewiku.

Teraz mam takie zapytanie z tego co slyszalem jest kilka odmian bazanta zlocistego a ja nie mam pojecia jakie ja mam wstawie tu 3 zdjecia i mam prosbe jesli ktorys hodowca hoduje bazanty zlote moze rozpoznac jaka ja mam odmiane??

Gosciu u ktorego kupilem te bazanty rowniez mi powiedzial ze maja amputowana druga lotke w jednym skrzydle i tu mam nastepne pytanie Kiedy amputuje sie u bazanta ta lotke?? i czy to u hodowcow lub Hobbystow powszechny zabieg??

Bazanta kupilem mieszanke do jedzenia oraz witaminy i srodek do odrobaczenia ktory rozpusza sie wodzie i sie im podaje.

Chce dla nich jak najlepiej juz od dawna myslalem o hodowli tych ptakow ale mieszkalem na blokach teraz juz mieszkam na wsi i nic mi nie stoi na przeszkodzie w ich hodowli :)

Opublikowano
Są to bażanty złociste lutino lub po prostu bażanty bananowe.Co do tego amputowania to amputuje się końcówkę skrzydełka na zgięciu w 2-3 dniu życia pisklaków.W Polsce jest to zabronione ale czy ktoś się do tego przepisu dostosowuje????? :D
Opublikowano

A co do bananowych aby sprawdzić czy to jest parka zerknij na tęczówkę

jeśli jest ciemna to jest samica jeśli jasna to samiec.A poza tym nawet jak byś miał parkę to i tak musisz zamienić sie z kimś samcem albo samicą ponieważ są one z jednego gniazda i są spokrewnione a w konsekwencji pisklęta po tej parze będą słabym materiałem genetycznym.Mogą mieć krzywe nogi, mogą być kaleki lub nierozwiniete do końca.

Opublikowano
to akurat wiem tylko teraz musze sprawdzic czy to napewno para. U bazantow lownych ten problem mam rozwiazany mam 3 mlode ktore maja 3 tygonie napewno samiec sie trafi z nich :)
Opublikowano
bażant dzieki za pomoc teraz musze szukac hodowce ktory posiada bazanty zlociste lutino i pogadac o zamianie. Jeszcze raz Bardzo Dziekuje za Pomoc
Opublikowano
Ale lepiej postaraj się też o koguta łownego z innego gniazda bo możesz mieć takie same problemy jak ze złotymi i wogóle wszystkie bażanty tworzące pary lęgowe powinny być obce.
Opublikowano
Tak w Pszczynie jestem z Pszczyny wiec na gielde mam blisko a z tego co wiem to najwieksza gielda ptakow w polsce przynajmniej tak pisza. A tez byles na tej gieldzie??
Opublikowano

wlasnie obcinalem swierki i wlozylem te obciete do ich pomieszczenia zrobilem im takie dwa kąty z nich co mogly by se tam wchodzic.

A co do tych dwoje bazantow bananowych chyba to nie jest parka bo patrzylem im w tenczowke i oboje wydaje mi sie maja taka sama ale moge sie mylic bo dzisiaj u nas jest bardzo zachmuzone niebo i jest dosc ciemno jak by sie okazalo ze to nie jest para wolalbym zeby to byly samiczki bo samca latwiej kupic

Opublikowano

kolega ktory hoduje bazanty( gniazdo wylegowe 1Kogut i 4 kyry) rowniez tez hoduje kurki bialoczube i hohinki jakos tak, mowi mi ze okres na sprzedaz bazantow wlasnie teraz sie zacznie. Ja schodzilem cala gielde i myslalem ze juz nie kupie ale udalo mi sie i trafilem na nie :)

No to jestem pelen podziwu ze przyjechales z dosc daleka przy okazji mogles zwiedzic miasto i przepiekny park z zamkiem :D

Opublikowano
Dokładnie okres na bażanty to się zacznie, niedługo zacznie się sprzedaż tegorocznych lęgów. Łatwo coś dobierzesz dla siebie. Wymiana krwi to bardzo wązna rzecz. Jak jesteś z Pszczyny to problemu nie ma poprostu jak sie zacznie wysyp bażantów i ceny spadną poszukaj sobie ładego koguta. Dobrze jest tego nie zaniedbywać bo później jest problem bażanty z chowu wsobnego są znacznie słabsze, choroby, kaletwo itp.
Opublikowano
koguta do łownych mam znaczy sie mam mlode z jajek co mi kolega dal maja dopiero 3 tyg. Mam maly problem kiedy mi podrosna te 3 tyg mlode chcialbym je dac razem z tymi co kupilem ale tu sie boje ze tamte starsze kupione moga mi je atakowac i tu mam pytanie jak myslicie beda atakowac je czy nie?? szkoda by mi bylo tych mlodych co mi sie z jajek wykluly, kolega mowil mi ze sie mam nie bac tylko dac je i mam nie zapomniec jak bede dokupywal do bazantow bananowych kurke czy koguta to musze to zrobic do jesieni
Opublikowano

Możesz spróbować połączyć, Wspominałeś coś o budowie woliery. Jak połaczysz je w nowej wolierze to nie powinno być problemu. Najgorzej jakbyś do pomieszcenia ze starszymi wpuścił młode. Bazanty starsze które traktują pomieszcenie w którym przebywają jako swój rewir pewnie będą chciały przegnać te obce.

Jak byś łączył je w chlewkiku i byłby jakiś problem to zasłoń troche okna żeby miały ciemniej na jakiś czas dopuki się nie zasymilują.

Opublikowano

witam

mam młodego samca bananowego i jedną kurkę, bo tylko to mi się zostało w tym roku więc mógłbym się zamienić jeśli ktoś by chciał.

mieszkam w Lędzinach k.Tychów