janek Opublikowano 13 Czerwca 2012 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Witajcie, chciałbym się dowiedzieć jakie rośliny sadzicie w wolierach? Jakie są odpowiednie a jakie mogą im zaszkodzić? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj
jacob Opublikowano 14 Czerwca 2012 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Hej, natknąłem się się jakiś czas temu na listę roślin, których bażanty nie powinny jeść: wawrzynek wilczełyko – Daphne mezereumzłotokap zwyczajny – Laburnum anagryoidescis – Taxus sp.mahonia pospolita – Mahonia aquifoliumborówka bagienna – Vaccinium uliginosumczworolist pospolity – Paris quadrifoliakonwalia majowa – Convallaria majalisnaparstnica purpurowa – Digitalis purpureazimowit jesienny – Colchicum autumnaletojad mocny – Aconitum napellusciemiernik biały – Helleborus nigermiłek wiosenny – Adonis vernaliskąkol polny – Agrostemma githagopsianka czarna – Solanum nigraprzestęp – Bryonia sp.szalej jadowity – Cicuta virosablekot pospolity – Aethusa cynapiumżycica trwała – Lolium perenne ( trująca dla gęsi )szczwół plamisty – Conium maculatum ( trująca dla kaczek )kłosówka wełnista – Holcus lanatuspokrzyk wilcza jagoda - Atropa belladonnagryka - Fagopyrum sp.starzec - Senecio sp.lulek czarny - Hyoscyamus nigerwyka - Vicia pozdrawiam Cytuj
Jan77 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Woliery przede wszystkim należy obsadzić krzewami, roślinami pastewnymi i krzyżowymi, które stwarzają naturalne warunki ptakom oraz zapewniają im bezpieczeństwo, a także pozwalają nocować na gałęziach. Rosliny powinny być zarówno duże, które dadzą cień i schronienie, jak i niskie, gdzie bedzei możliwość założenia gniazda. Fajnie jest posadzić również rośliny pnące się po siatce. Rosliny najlepiej żeby były bez kolców i nie ograniczały swobodny w poruszaniu się. Na rośliny do wolier nadają się: grab, dąb, jarzębina, tawuła, śnieguliczka, porzeczka i inne krzewy owocowe, rośliny iglaste, sumak octowiec, wierzba oraz pnącza (rdest, wiciokrzew, winobluszcz). Mogą być różne gatunki traw, krwawnik, lawenda i szałwia. Cytuj
janek Opublikowano 15 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2012 A gdzie mogę nasiona nabyć ? Kiedy to się sadzi? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj
Jan77 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Opublikowano 15 Czerwca 2012 Sklepy ogrodnicze, internet, czasem w markcecie można cos znalexć. Głównie na wiosne Cytuj
mark Opublikowano 26 Września 2012 Opublikowano 26 Września 2012 W wolierach polecam bez czarny, jesienią bażanty uwielbiają owoce, i topinambur,również go bardzo lubią. Same na jesieni potrafią go wykopać i podjadać. Na wiosnę w początkowej fazie wzrostu topinamburu, bażanty nie powinny być w wolierze, zjedzą zanim urośnie. Liście z topinamburu również bardzo lubią i chętnie zjadają. Jeśli ogrodzenie woliery nie jest betonowane można bezpośrednio sadzić przy ogrodzeniu na zewnątrz, będzie cień a jesienią znajdą bulwy jako pokarm. Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 29 Września 2012 Opublikowano 29 Września 2012 witam a ja mam pytanie co do tej listy roslin zakazanych o której pisał jacob a konkretnie o ostatnia pozycje -wyke czy to chodzi o wyke siewna takie czarnr kulki podajecie swoim bazantom bo ostatnio dostałem od kolegi cały worek Cytuj
garzew2 Opublikowano 1 Października 2012 Opublikowano 1 Października 2012 To musi być jakiś błąd albo literówka. Wyka siewna jest jak najbardziej jadalna i można ją podawać ptakom. Sam ją często kupowałem dla ptaków od sąsiada i nigdy nie było żadnych problemów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi