RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 15 Maja 2012 Opublikowano 15 Maja 2012 Ile średnio jajek znoszą u was bazanty jak sie im je zabiera??U mnie samice porobiły sobie ładne gniazda tam sie niosa to tak mysle że jakby już pod koniec nieśności nie zabierać im jajek to moze by zasiadły chodzi mi o bananowe złote i diamenty :_) Cytuj
4aqua3 Opublikowano 21 Maja 2012 Opublikowano 21 Maja 2012 W tym roku od dwóch kur srebrnych miałem 55 szt, a diamentowych (też dwóch) mam 32 i jeszcze niosą.Jedna srebrzysta siedzi i nie długo będą się kluć młode. Druga nie chce. Część piskląt od dwóch tygodni wychowuje czubatka. Ja mam następujący sposób: zostawiam jedno lub dwa jaja w gnieździe, pozostałe wkładam do inkubatora,gdy kura usiądzie, to na tydzień przed kluciem podkładam jej jaja z inkubatora,jeśli nie usiądzie, to "wynajmuję" kwokę (czubatkę lub liliputkę) i podkładam pod nią, Młode z lęgów naturalnych są zdrowe, szybko rosną (na dworze przy kurze), oszczędzasz na prądzie eliminując sztuczną kwokę, a co najważniejsze nie tracą instynktu macierzyńskiego i tak wychowane samice w przyszłości na pewno będą wysiadywały jaja. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi