Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szanowi hodowcy podczas koszenia trawy zgineła bażancica, znalazłem 4 młode prawdopodobnie jednodniowe. Jak mam sie nimi zaopiekować, mam ich w małej klatce i nie chcą nic jesć.Dałem im pasze dla kurcząt i trzymam ich w cieple. Poradźcie!
Opublikowano

POdstawa to to aby miały ciepło, koniecznie wstaw im żarówkę. muszą mieć ciepło.

Co do jedzenia to nic dziwnego są pewnie w szoku, pasza musi być być drobna, spróbuj dać im drobnoposikeane jajako. Acha no i na małym spodku wody.

Zamiast klatki moze na początek lepszy byłby karton, chodzi o przeciągi.

Powodzenia

Opublikowano

witam

dzieki za porade

nareszcie pomalutku zaczely jesc , wstawilem im zarowke tak jak mowiles i maja cieplo tylko chca wyskoczyc i piszcza do picia dodalem im witamin w proszku takich dla kurczat niewiem czy dobrze a do jedzenia siekane jajko na twardo

Opublikowano

*Anka*

mozesz podawac jeszcze mrowcze jajka - tylko trzeba to robic z rozsadkiem, i tylko mrowek tych co na polu wystepuja - pod zadnym pozorem nie lesnych - bo te sa pod ochrona,

moga byc to jeszcze larwy maczniaka.

i jezeli maja juz ok tygodnia - tylko jak to stwierdzic - mozesz zaczac podawac zielonke - np. swiezy krawnik i pokrzywy.

Powodzenia!!!!ps. Bedziesz chcial je trzymac czy jak podrosna to je chcesz wypuscic?

Opublikowano
Spokojnie pokarm może leżeć cały czas i na pewno ich nie przekarmisz. Trzeba tylko uważać żeby pokarmy miękie (takie jak jaja, ser) nie popsuły się zwłaszcza w ciepłe dni. Życzę udanego odchowu.
Opublikowano
Jeśli stonka jest mała czemu nie.Larwy mącznika, jaja mrówek i mrówki możesz jeszcze podawać bo są one żródłem białka zwierzęcego którego małe bażanty potrzebują.
Opublikowano

witam

moje bazanciki maja okolo 2 tygodni, przez ten czas dawalem im siekane jajko z krwawnikiem i z pokrzywami ,teraz chcialem im dodac drobnej paszy takiej dla kurczakow i kaszy manny ale one tylko jedza siekane jajko z zielenina,

przeciez niebede caly czas podawal im jajek, jak dlugo mam podawac te jajka i jak zmienic im te diete prosze o porade z gory dziekuje

Opublikowano

musisz sukcesywnie wprowadzac pasze a coraz mniej dawac jajek, i powoli sie naucza.

najlepiej zmieniac te proporcje przez 7-10 dni, czyli po ok 4 dniach dajesz pol na pol, a po 10 juz tylko pasze i zielkonke :)

moje bazanty od poczatku dostaly pasze a po ok 7 dniach dodawac im zaczalem krwawnik.

pozdrowka!

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam

Musze sie pochwalic ze moje 4 bazanty ladnie sie chowaja maja juz 1,5 miesiaca irosna jak na drozdrzach.

Ale jest problem rano zauwazylem podkop pod moja wlierka do srodka to cos sie nie dostalo bo mam wkopana siatke wziemie. zalozylem zywolake i rano jak poszedlem zobaczyc to klatka byla zatrzasnieta ale w srodku nie bylo nic to znaczy cos sie zlapalo ale ucieklo porostu w siatce zrobilo dziure o srednicy 7 cm nadmieniam ze siatka na tej klatce byla z drobnych oczek i dosc solidna.

Mam pytanie co to byl za zwierz

Opublikowano
Powiadasz 7cm, ten zwierz napewno zrobił taką dzirę by móc sie minimalnie przez nią prześlizgnąć. Łaska raczej nie dała by rady i czmychnęła by przez mniejszy otwór. Ja obstawiał bym kune.
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz

Traz to ja mam problem, siatke na wolieze mam grubosci1,1 mm a srednice oczek 2,5x2,5 cm szesciokant czy ta kuna przypadkiem nie dostanie sie do bazantow

Prosze o porade

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Słyszałem ze dobrze jest trzymać psa w pobliżu woliery chodzi mi o zapach jego, kuny i tchórze podobno omijają takie miejsca. Tak mi powiedział kiedyś stary doświadczony hodowca gołębi.
Opublikowano

Witam

Dzieki za porady wprowadze w okolice woliery psa bo mam taka mozliwosc co prawda ten drapieznik od miesiaca sie nie pojawia , ale mysle ze bedzie probowal nadal

Pozdrawiam