Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
RADEK, nie martw się tym.Przez 3 lata obserwacji swoich ptaków tylko raz, w tym roku, widziałem koguta w akcji, a pisklęta są co roku. One "parzą się" zazwyczaj wcześnie rano.
Opublikowano
powiedzcie mi co jest że z 10 jaj bażanta srebrnego zadne nie jest zapłodnione czy to możliwe przeswietlenie było robione po 10 dniach to już coś powinno byc widac i to dobrze czy u was tez jest bardzo duzo czystych jaj
Opublikowano

Moje bażanty łowne naniosły jajek tylko nie wiem czy na nich usiądą bo noszą gdzie im popadnie , trzeba uważać aby nie nadepnąć,mają porobione miejsca a one na środku kurnika jajka noszą :lol:

moje pytanie ile czasu możne jajko bażanta czekać aż na nim kurka bażanta usiądzie. Mam 6 kurek i jednego pana ,przeszło 30 jajek.Chyba będę musiała kupić inkubator tylko jaki :?:

Opublikowano

W temperaturze ok 10 C i wilgotności 50% można jaja przechowywać do 10 dni. W większości piwnic są takie właśnie warunki. W naturze jaja czekają czasem nawet ponad 3 tyg.

Kura zasiada na jajach dopiero wtedy, gdy zniesie odpowiednią ilość (ok 10 szt, chyba, że będziesz jej zabierać, to wtedy nawet 50 szt). Układaj jaja w gniazdach.

Można zmusić kurę do wysiadywania zmieniając dotychczasową karmę na węglowodany (sama pszenica). Po takiej diecie kura przestaje nieść i zaczyna interesować się gniazdem z jajami.

Dobry i sprawny, a przy tym nie przesadnie drogi inkubator to plastikowy, żółto-biały z DAREWITU - mam taki, używałem, choć preferuję lęgi naturalne lub z nasiadką.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz ,oglądałam właśnie te plastikowe inkubatory tylko nie wiedziałam jak się sprawują .

Jajka są w szopce temperatura , podobna jak na dworze a możne nawet troszkę chłodniej,składam w dwa miejsca co dwa dni je ruszam czasami jak wejdę to bażancia siedzi ale obok. Dwie liliputki juz siedzą a pierwsze bażanty powinny być już 23 kwietnia :) Tylko teraz żadna nie chcę siedzieć a mam ich kilka.

Dostają do jedzenia pszenicę i troszkę paszy od niosek, susz zielonki chociaż teraz już jest trawka. pozdrawiam

• 3 tygodnie później...