4aqua3 Opublikowano 27 Marca 2012 Opublikowano 27 Marca 2012 Dziś 27.03 kura bażanta srebrzystego zniosła pierwsze jajko, co, biorąc pod uwagę rok przestępny nastąpiło o 4 dni wcześniej niż w 2011r. A jak u Was? Cytuj
robs123 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 U mnie też nic. A dajesz pasze do niosek? Świecisz światło że już ci niosą? Cytuj
4aqua3 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Karmię ptaki mieszanką zbóż (kukurydza, słonecznik, pszenica, sorgo,groch itd)oraz młodymi pokrzywami i mleczem, choć zielenina w marcu jest słabo dostępna. Nie doświetlam. W zeszłym roku było podobnie.Posiadam inkubator, ale to kogut!i jedna z kur wysiaduje jaja ( zbieram je - bo zimno - a potem podkładam do gniazd).Bażanty są wychowane od piskląt u nas. Są oswojone. Mam dwie woliery. Jedna 63 mkw, a druga dla młodych i lęgowa 12 m kw, ale często w ciągu dnia chodzą wolno po całym ogrodzie. Pod nadzorem oczywiście, bo mam owczarka niemieckiego, który pomaga w zaganianiu ptaków do woliery. Dwa dni temu "bawił się" z bażantami płosząc jedną kurę (znalazłem ją we wsi po kilku godzinach), a drugą ugryzł niefortunnie i padła. Ze srebrzystych pozostał mi kogut i dwie z czterech kur (jedną załatwił w zeszłym roku, a drugą teraz). Do dziś mam 8 jaj.Posiadam także diamentowe, ale w tym roku nie spodziewam się jaj, bo są z 2011 r.Powodzenia dla wszystkich hodowców. Cytuj
skuterek27 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 witam wszystkich ja tez mialem pierwsze jajko juz 29.03.2012r i do dzisiaj nie mam żadnego do tamtej pory.Prosze o pomoc kto wie czemu przestaly sie niesc mam 5 kurek bażanta łownego i 4 koguty Cytuj
skuterek27 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 może przyczyna leży w tym ze mam za dużo kogutów.Jak myślicie?Zniosla mi jedno jajko 29 marca i do dzisiaj nie zniosły żadnego:( jak myślicie gdzie może byc przyczyna? Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 bazanty robia sobie przerwy nie masz sie czym przejmować to dopiero 1 jajko wiec pozostałe kurki nie zaczeły się jeszcze nieść a kogutów masz zdecydowanie za duzo wystarczył by jeden ale to raczej nie ma związku z nieśnoscią a trzymasz całe stado razem nie biją sie ?? Cytuj
Pio45 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Na jednego koguta mniej wiecej powinny być przynajmniej 3 kury, najlepiej 4-5, spróbuj wybrać jednego i połączyć go z samicami a reszte odstaw. No własnie nie walcza miedzy soba? Cytuj
skuterek27 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 czasem sie koguty biją. ok to zamkne dwa samce osobno i zostawie razem dwa samce i 5 samic. Cytuj
4aqua3 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Ilość kogutów w stadzie nie ma wpływu na nieśność. Samica produkuje jajka cały czas w okresie lęgowym bez względu na to czy jaja są zapłodnione, czy nie. Liczba samców w czasie godów nie powinna być tak duża, bo konkurs o samice może wygrać jeden, najsilniejszy, zabijając (a przynajmniej bardzo kalecząc) rywali.Miałem w stadzie 2 (2+4) koguty. Jeden z nich leżał podziobany do krwi. W porę udało się go uratować przenosząc go w spokojne miejsce.Przyczyn w przerwie znoszenia jaj może być kilka:- zmiana karmy,- ptaki są płoszone przez kogoś lub coś,- ogólnie zła pogoda - opady, niska temperatura, wiatrlub po prostu jaja są zjadane przez ptaki lub podkradane przez niechcianych gości. Cytuj
skuterek27 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 moim zdanie to bedzie wina pogody bo u mnie ciagle pada deszcze silny wiatr i niskie temperatury nawet czasem snieg troche po pada Cytuj
Pio45 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Temperatura w kurniku powinna się utrzymywać miedzy 13-15 st. C, nie może być w nim zaduchu i zbyt duzego stężenia amoniaku dlatego wymieniaj ściółke, bo to wszystko moze obnizac niesność no i wpływac na zachorowalność Cytuj
skuterek27 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 dziś znalazłem dwa jajka:)znów zaczęły sie nieść moje bażanty:P Cytuj
Sara Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Moje srebne zniosły po dwa jajka na początku marca i potem juz nic chyba ze bazant wszystko zjada od łownych nasadziłam juz 25jajek pod liliputkami , i jescze niosa jajka czekam na kurkę abyb chciała kwoczyc.Dzisiaj podzielilim sie jajeczkim bazanta . Wesołych Swiąt Cytuj
jamadera Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 a ile masz sara kurek ja mam 4 i zniosły dopiero 8 a srebrzystą mam jedna i niesie bardzo dobrze a czy lowne siedzą wam na jajkach czy nie chca Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 a młode kurki z 2011 niosa wam sie juz ?? Cytuj
daniel258 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 mam pytanie czy dużo już wam znoszą jaja bażanty łowne? Cytuj
skuterek27 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 moje młode kurki bażanta łownego niosą już jajka mam juz 8 jajek od 5 kwietnia a mam 5 kurek Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 a u mnie żadna z młodych kurek bananowych srebrnych i diamentowych nie niesie sie jeszcze Cytuj
jamadera Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Witam mam pytanie co do jajek bażancich moje leżą w inkubatorze i czytałem że po 7 dniach powinno sie rozrużnić czy jest zalężone jedno rozbiłem i wypłynęło żółtko i woda dlaczego ?czy sie cos rozwijało czy nie Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 jajka sprawdzasz owoskopem jak nie masz to w ciemnym pomieszczeniu przyłóz jajko do jakiejs lampki albo żarówki po 7 dniach to taka czerona pajeczynka powinna byc Cytuj
robs123 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Mam pierwsze jajko bażanta złotego, a łowne jeszcze nic nie zniosły. Cytuj
jamadera Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 właśnie tak sprawdzałem ale ciekawiło mnie czy nie jest zbók i nie smierdzi a co to znaczy ze są czyste Cytuj
RADEK-ZAMOŚĆ Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 czyste czyli nie zalężone mam dziś pierwsze jajko bananowych tylko nie widziałem zeby jaki kolwiek kogut krył kury sa moze jakies sposoby żeby koguty bardziej interesowały sie kurami?? Cytuj
jamadera Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 wiem co to znaczy czyste tylko chodzi mi o to ze jak ta woda w nich byla czy znaczy to ze zarodek sie nie rozwinie już Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi