Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziś 27.03 kura bażanta srebrzystego zniosła pierwsze jajko, co, biorąc pod uwagę rok przestępny nastąpiło o 4 dni wcześniej niż w 2011r. A jak u Was?
Opublikowano

Karmię ptaki mieszanką zbóż (kukurydza, słonecznik, pszenica, sorgo,groch itd)oraz młodymi pokrzywami i mleczem, choć zielenina w marcu jest słabo dostępna. Nie doświetlam.

W zeszłym roku było podobnie.

Posiadam inkubator, ale to kogut!i jedna z kur wysiaduje jaja ( zbieram je - bo zimno - a potem podkładam do gniazd).

Bażanty są wychowane od piskląt u nas. Są oswojone.

Mam dwie woliery. Jedna 63 mkw, a druga dla młodych i lęgowa 12 m kw, ale często w ciągu dnia chodzą wolno po całym ogrodzie. Pod nadzorem oczywiście, bo mam owczarka niemieckiego, który pomaga w zaganianiu ptaków do woliery. Dwa dni temu "bawił się" z bażantami płosząc jedną kurę (znalazłem ją we wsi po kilku godzinach), a drugą ugryzł niefortunnie i padła. Ze srebrzystych pozostał mi kogut i dwie z czterech kur (jedną załatwił w zeszłym roku, a drugą teraz). Do dziś mam 8 jaj.

Posiadam także diamentowe, ale w tym roku nie spodziewam się jaj, bo są z 2011 r.

Powodzenia dla wszystkich hodowców.

Opublikowano
witam wszystkich ja tez mialem pierwsze jajko juz 29.03.2012r i do dzisiaj nie mam żadnego do tamtej pory.Prosze o pomoc kto wie czemu przestaly sie niesc mam 5 kurek bażanta łownego i 4 koguty
Opublikowano

bazanty robia sobie przerwy nie masz sie czym przejmować to dopiero 1 jajko wiec pozostałe kurki nie zaczeły się jeszcze nieść a kogutów masz zdecydowanie za duzo wystarczył by jeden ale to raczej nie ma związku z nieśnoscią

a trzymasz całe stado razem nie biją sie ??

Opublikowano
Na jednego koguta mniej wiecej powinny być przynajmniej 3 kury, najlepiej 4-5, spróbuj wybrać jednego i połączyć go z samicami a reszte odstaw. No własnie nie walcza miedzy soba?
Opublikowano

Ilość kogutów w stadzie nie ma wpływu na nieśność. Samica produkuje jajka cały czas w okresie lęgowym bez względu na to czy jaja są zapłodnione, czy nie.

Liczba samców w czasie godów nie powinna być tak duża, bo konkurs o samice może wygrać jeden, najsilniejszy, zabijając (a przynajmniej bardzo kalecząc) rywali.

Miałem w stadzie 2 (2+4) koguty. Jeden z nich leżał podziobany do krwi. W porę udało się go uratować przenosząc go w spokojne miejsce.

Przyczyn w przerwie znoszenia jaj może być kilka:

- zmiana karmy,

- ptaki są płoszone przez kogoś lub coś,

- ogólnie zła pogoda - opady, niska temperatura, wiatr

lub po prostu jaja są zjadane przez ptaki lub podkradane przez niechcianych gości.

Opublikowano
Temperatura w kurniku powinna się utrzymywać miedzy 13-15 st. C, nie może być w nim zaduchu i zbyt duzego stężenia amoniaku dlatego wymieniaj ściółke, bo to wszystko moze obnizac niesność no i wpływac na zachorowalność
Opublikowano

Moje srebne zniosły po dwa jajka na początku marca i potem juz nic chyba ze bazant wszystko zjada :evil: od łownych nasadziłam juz 25jajek pod liliputkami , i jescze niosa jajka czekam na kurkę abyb chciała kwoczyc.

Dzisiaj podzielilim sie jajeczkim bazanta . Wesołych Swiąt

Opublikowano
Witam mam pytanie co do jajek bażancich moje leżą w inkubatorze i czytałem że po 7 dniach powinno sie rozrużnić czy jest zalężone jedno rozbiłem i wypłynęło żółtko i woda dlaczego ?czy sie cos rozwijało czy nie