Paula87 Opublikowano 2 Marca 2012 Opublikowano 2 Marca 2012 Witam ostatnio mam problem z jednym samcem bażanta, który dziobie samice i wyskubuje im pióra...Jaka może być tego przyczyna i co zrobić? Wcześniej się tak nie zachowywał... Cytuj
Pio45 Opublikowano 5 Marca 2012 Opublikowano 5 Marca 2012 Hm mozliwe, że to przez zbliżające się toki. Wypróbuj jakiś "nosek" na dziób. Proponuje tez zastosowanie jakis mieszanek witaminowych. Cytuj
Jan77 Opublikowano 6 Marca 2012 Opublikowano 6 Marca 2012 Witam! U mnie też tak było ale bazant był chory. miał pasozytnicze swedzenie skóry i czyścił pióra a przy okazji je wyskubywał, no i doszlo do tego ze innym ptakom tez. Cytuj
Pio45 Opublikowano 7 Marca 2012 Opublikowano 7 Marca 2012 A tak mi przyszło na myśl. Sprawdzałaś czy bażanty mają wystarczająco wody i pokarmu? Nie, że zle dbasz czy cos, ale trezba sprawdzić rózne rzeczy, bo to też może być powód, jeśli nie jest chory. Wystaw więcej poideł czy karmideł i sprawdz czy pomoże. Cytuj
Paula87 Opublikowano 28 Marca 2012 Autor Opublikowano 28 Marca 2012 Dziekuje za rady. Kupiłam ten nosek i nawet działa. Nie robi krzywdy innym ptakom, a nie zauwazylam zeby mu jakoś przeszkadzal. Wystawilam tez troche wiecej pokarmu i wody. Robaczycy nie mial, ale może zastosuje jakąś profilaktyke.. Cytuj
Pio45 Opublikowano 29 Marca 2012 Opublikowano 29 Marca 2012 Uchronić się przed robaczycą można przez utrzymanie wolier i wybiegu (ogólnie całego terenu) w czystości. Trzeba odkarzać nawozem. Wybiegi powinny być na ziemiach przepuszczalnych, w suchym miejscu, dobrze nasłonecznionym. Ważne jest też zabezpieczanie przed kontaktem z dzikimi ptakami i usuwanie dzdzownic przez zakwaszanie podłoża. Cytuj
Sara Opublikowano 29 Marca 2012 Opublikowano 29 Marca 2012 Witam, mam pytanie gdzie kupiony był nosek dla bażanta bo mojemu tez by się przydał. Jak kupiłam obrączki dla kur w sklepie reklamowanym obok to wszystkie kury pogubiły w krótkim czasie a na dodatek jeszcze innych namówiłam , będzie wiadomo które kurki są młode. Widziałam te noski ale nie wie czy dobre jeżeli działają to proszę o informacje gdzie kupione .sara Cytuj
sputnik Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 A możesz powiedzieć, który rodzaj kupiłaś? Używałaś szpilek do zapinania nosków? pozdr. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi