zbyniu78 Opublikowano 24 Lutego 2012 Opublikowano 24 Lutego 2012 Witam. Zamierzam zbudować własny odchowalnik, jednak nie bardzo wiem jak się za to wszystko zabrać... Dlatego też proszę was o porady Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję. Cytuj
Pio45 Opublikowano 28 Lutego 2012 Opublikowano 28 Lutego 2012 Możesz użyć zwykłego kartonu lub pudełka, tylko ocieplij je jakimś materiałem. Umieść w nim zwykłą żarówkę (o mocy 60-100W). Poprzez oddalanie lampy, wpłyniesz na temperaturę w środku. Umieść potem, po 24 godz., dwa zbiorniczki na wodę i na pokarm. Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 1 Marca 2012 Autor Opublikowano 1 Marca 2012 A jak długo muszą one przebywać w tym odchowalniku? Co do temperatury, to nie powinienem mieć jakiegoś termometru itd? Chciałbym użyć listwy grzewczej, co wy na to? Cytuj
sputnik Opublikowano 2 Marca 2012 Opublikowano 2 Marca 2012 Jak najbardziej możesz użyć płyty grzewczej. Co do kontroli temperatury, to możesz użyć zwykłego termometru. Po ok 2-3 tyg. młode mogą opuścić odchowalnik. Pozdrawiam Cytuj
4aqua3 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 W ubiegłym roku nadwyżkę jaj "wyklułem" w inkubatorze. Odchowywanie zacząłem od pudełka z kartonu wyścielonego gazetami. Trzymaliśmy je w kuchni. Nie polecam. Młode rozchlapują wodę, szybko brudzą, a co gorsza musiałem przykrywać pudło starą firanką, bo po kilku dniach wyfruwały. Wszędzie było ich pełno - pół biedy - one zostawiały na kaflach swoje ślady. Zrobiłem więc specjalną klatkę, która stanęła w kurniku. Otwarte dno o planie prostokąta (2 m x 1 m), ściany szczytowe - trójkąty z desek (wysokość ok 70 cm), ściany boczne (jedna z dużymi drzwiami) pokryte siatką powlekaną z drobnym oczkiem sześciokątnym. W ładne dni przenosiłem na trawnik. Po 3 tygodniach wpuściłem do ogólnej woliery, w której zaopiekowały się nimi matki! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi