Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zamierzam zbudować własny odchowalnik, jednak nie bardzo wiem jak się za to wszystko zabrać...

Dlatego też proszę was o porady :roll:

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.

Opublikowano

Możesz użyć zwykłego kartonu lub pudełka, tylko ocieplij je jakimś materiałem.

Umieść w nim zwykłą żarówkę (o mocy 60-100W). Poprzez oddalanie lampy, wpłyniesz na temperaturę w środku. Umieść potem, po 24 godz., dwa zbiorniczki na wodę i na pokarm.

Opublikowano
A jak długo muszą one przebywać w tym odchowalniku? Co do temperatury, to nie powinienem mieć jakiegoś termometru itd? Chciałbym użyć listwy grzewczej, co wy na to?
Opublikowano

Jak najbardziej możesz użyć płyty grzewczej. Co do kontroli temperatury, to możesz użyć zwykłego termometru. Po ok 2-3 tyg. młode mogą opuścić odchowalnik.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W ubiegłym roku nadwyżkę jaj "wyklułem" w inkubatorze. Odchowywanie zacząłem od pudełka z kartonu wyścielonego gazetami. Trzymaliśmy je w kuchni. Nie polecam. Młode rozchlapują wodę, szybko brudzą, a co gorsza musiałem przykrywać pudło starą firanką, bo po kilku dniach wyfruwały. Wszędzie było ich pełno - pół biedy - one zostawiały na kaflach swoje ślady.

Zrobiłem więc specjalną klatkę, która stanęła w kurniku. Otwarte dno o planie prostokąta (2 m x 1 m), ściany szczytowe - trójkąty z desek (wysokość ok 70 cm), ściany boczne (jedna z dużymi drzwiami) pokryte siatką powlekaną z drobnym oczkiem sześciokątnym. W ładne dni przenosiłem na trawnik. Po 3 tygodniach wpuściłem do ogólnej woliery, w której zaopiekowały się nimi matki!