Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Chciałbym się was zapytać co się składa na pokarm, który dajecie swoim bażantom.

 

Ja swoje karmię pszenicą, kukurydzą, jabłkami, zielonką, jesienią żołędziami.

 

Co szczególnie polecacie zimą?

 

Pozdrawiam

Opublikowano

Również stosuje te produkty, staram sie jak najbardziej urozmaicać im pożywienie dlatego dostają ziarna zbóż pszenicy, owsa łukanego, jęczmienia, kukurydzę i słonecznik, a także zielonkę, proso itp. Do tego owoce i warzywa jak np. marchew, jabłka, jarmuz, pomidory, sałate czy kapustę pekinska.

Niektórzy kupują im mieszanki dla gołębi, ale trzeba zwrócic wtedy uwagę na skład, gdyż maja one skłądniki których bażanty nie jedzą. Dlatego dobrze wybrać taką która ma słonecznik, sorgo,proso, kukurydzę, ryż. Do takiej mieszanki dodaję np. owies, pszenicę. Zwróć uwagę żeby było w niej mało lub w ogóle wyki oraz grochu, bo bażanty i tak w większości tego nie jedzą.

Do tego co pewien czas do wody dodawaj różnego rodzaju dodatki witaminowe.

Opublikowano
Ja swoim podaje jeszcze do podstawowego pokarmu trochę granulatu o zawartości białka tak ok. 20%. Trochę więcej w czasie legowym żeby pobudzić ptaki do znoszenia jaj.
Opublikowano

Dziękuję za dużą liczbę odpowiedzi :) Jest kilka propozycji, które na pewno wypróbuję w mojej hodowli.

 

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, niech śmiało pisze :)

 

Pozdrawiam serdecznie!

Opublikowano
Karmie podobnie tylko gotuje im jajka co pewien czas uwielbiają żółtka białko owszem ale się zastanawiają :lol: to juz zjemy co mamy zrobic :wink: podchodzą i jedzą z ręki -bażanty srebrne. (Bazanty srebne zaczeły niesc jajka :D )i jeszcze troszkę mięsa mielonego surowego bez soli, pokrojony czosnek i cebule sporadycznie . Pozdrawiam sara
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nigdy nie słyszałem o tym żeby bażanty jadły słoninę, sikory, dzięcioły tak,ale nie o bażantach. Przejrzałem internet i tez nic o tym nie znalazlem, a bardzo mnie to zainetresowało. A ten hodowca długo ma bażanty?
Opublikowano
no z tego co mówił to długo że po tym sa piekne ogony i wygladaja duzo ładniej bo słonina to białko i takie tam:) faktycznie wszystkie rasy dziobią szczególnie srebrne najmniejszego kawaleczka nie zostawiły ale czy to zdrowe to pewny nie jestem
Opublikowano
Ja uważam, że pomysł ze słoniną jest bardzo trafiony szczególnie zimą. Ale co do podawania przez cały sezon, to pewności nie mam ;) Pewny za to jestem, że nie słonina nie może być solona, bo sól jest szkodliwa dla ptaków!
Opublikowano
Skoro im smakuje i to jedza to cos w tym musi byc. Sam musze spróbowac. A właśnie jak z tym podawaniem? Tylko zima? Czy cały rok mogą to jeść? Słyszałem, że trzeba pilnować słoniny zeby za długo nie lezala zeby nie zatruc patków - góra 2 tyg.
Opublikowano
Hm tak na zdrowy rozsądek to raczej to tylko na zimę, gdy tych tłuszczów i składników powinno być więcej, bo i warunki inne. Latem i wiosna to już co innego można dawać przecież. Ale jakbys miał okazję to zapytaj tego hodowcy:)
  • 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Bażanty na prawdę tak lubią cebulę? Będę to musiał sprawdzić na swoich bażantach. Cebula chyba ma właściwości odkażające no i pewnie poprawia również ogólną zdrowotność ptaków. To może być niezły pomysł.
Opublikowano
Ja podaję: siekane dynie z suszonymi ziołami, marchew siekaną ale to niezbyt chętnie jedzą, bardziej wolą buraczki siekane lub buraki ćwikłowe lub główki kapusty. Ale taki pokarm niezbyt nadaje się podczas dużych mrozów. No i daję im codziennie śrut wykonany z łubinu paszowego słodkiego oraz grochu z uwagi na białko, pszenicy, kukurydzy, owsa, rzepaku wraz z mieszanką minerałów dodatkowo wzbogaconą kredą (węglanem wapnia) gruboziarnistą. No i codziennie podaję jedną dużą gałąź świerku z uwagi na olejki eteryczne zawarte w igłach. Obecnie testuję przez pół roku suszone zioła w postaci zmikronizowanej (drobnozmielonej) w postaci: korzeń traganka (Astragalus), korzeń jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea L.), korzeń lukrecji (Glycyrrhiza glabra L.), ziele bylicy piołunu (Artemisia absinnthium L.), korzeń żeń-szeń (Panax ginseng), szyszka chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.), kora cynamonu (Cinnamomum zeylanicum), nasiona ostropestu plamistego (Silybum marianumL.), kłącze perzu właściwego (Agropyron repens L.), ziele drapacza (Cnicus benedictus L.), korzeń żeń-szeń (Panax ginseng), korzeń i ziele mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale), korzeń łopianu (Arctium lappa L.), które dodaję do śrutu w ilości 2% i muszę przyznać, że tak ubarwionych i żywych ptaków nie miałem jeszcze nigdy a hoduję już 5 lat. :D
Opublikowano

Mięso z tak karmionych ptaków to musi być rarytas. Muszę wykorzystać część tych przykładów i przetestować na własnym stadzie bażantów.

Mario ty hodujesz bażanty dla własnych potrzeb, czy jakaś większa produkcja?

Opublikowano
Dla własnych potrzeb w tym roku miałem 100 sztuk. Co roku zwiększałem ilość, ale myślę że na 100 sztukach poprzestanę z uwagi na koszty. Obecnie wybijałem samce w ilości 60 sztuk bo szykują się do godów i walczą między sobą. Pozostawiłem tylko tyle, aby był stosunek 7 samic na 1 samca. Samce po hodowli na takim śrucie dochodzą do 1,5 kg surowego mięsa z wylęgu majowego do końca grudnia więc całkiem dorodne sztuki. A smak mięsa niepowtarzalny i co najważniejsze zdrowe chude mięsko. :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.