leonis Opublikowano 12 Lutego 2012 Opublikowano 12 Lutego 2012 Witam wszystkich użytkowników forum. Od dzisiaj jestem właścicielem 3 bażantów. W mojej hodowli pojawiły się:- bażant mongolski (kogut i kura)- bażant złocisty (kogut) Bażant złocisty jest grzeczny. Natomiast bażanty mongolskie troszeczkę nadpobudliwe. Ze względów, że jeszcze jestem żółtodziób mam do Was pytania: 1. Czy obie rasy mogą przebywać razem.2. Czy dla bażanta złocistego należy zdobyć kurkę. Cytuj
mark Opublikowano 12 Lutego 2012 Opublikowano 12 Lutego 2012 Poczytaj forum, tam pisze jak co i z czym można trzymać.A w skrócie to; nadchodzi wiosna koguty będą walczyć o samice, trzeba izolować ich i oczywiście dokupić samicę [kurę].Poza tym moim zdaniem jedna samica to zdecydowanie za mało na jednego samca. Te gatunki żyją akurat w haremach. Cytuj
leonis Opublikowano 13 Lutego 2012 Autor Opublikowano 13 Lutego 2012 To sprzedawca zrobił mnie w jajo - chyba. A kurkę dokupimy. Cytuj
leonis Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Kurka znosi mi pierwsze jajka ale udało mi się podebrać tylko jedno - pozostałe zostały rozbite / rozdziobane i zjedzone. Jaka jest przyczyna ? Cytuj
Pio45 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Jeden hodowca mi kiedyś powiedział (bo tez tak miałęm) ze to nawyk a nie choroba i dziać sie tak może jesli jajko ma np miekka skorukę lub zostało juz pęknięte, albo zostało w blonce. Wtedy ptaki traktują je jak pokarm. Ja zeby temu zapobiec użyłem sztucznmych jaj które poroskładałem w róznych miejscach woliery . Dziobały te sztuczne, potem przestały bo im sie znudzilo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi