Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,ja też mieszkam w pobliżu lasu czasem nawiedzi mnie kuna ,tchórz czy lis ale na to jestem przygotowany ponieważ sam produkuję żywołapki różego typu na lisy, kuny, itp i także je sprzedaję innym hodowcom.Pozdrawiam,
Opublikowano

Witaj. Też bym polecał żywołapki, szczególnie dlatego, że należą do należą do humanitarnego typu pułapek. Po złapaniu możesz wywieźć kunę, najlepiej jak najdalej od miejsca zamieszkania :roll:

Pułapki żywołowne tego typu mają dwa wejścia, do którego wchodzi kuna, a kiedy to już nastąpi - zatrzaskują się dwie zapadki i zwierzak zostaje uwięziony.

A wygląda tak:

556-1_fermo.jpg

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Teraz ciekawe odstraszacze wyszły na rynek - urządzenia emitujące ultradźwięki a nawet odstraszacz w spryskiwaczu jest ;) na stronie hodowlanego można je zobaczyć.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
troszkę brutalnie...poza tym chyba najpierw musi ją złapać, a nie strzela do niej w ruchu ;)

sputnik to zależy, nie musi jej łapać jeśli jest myśliwym to wykonuje normalne polowanie a wtedy się strzela nie do zwierzęcia złapanego i przywiązanego do czegoś tylko wolnego, pozostaje inna kwestia używania broni w obrębie zabudowań ale to już inny temat. Ja polecam żywołapki ewentualnie jaja nastrzyknięte trutką, podobno bardzo skuteczne.

Opublikowano
no tak, ale miałem na myśli to, że chyba łatwiej upolować dzika niż zwinną kunę...bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić myśliwego na polowaniu czyhającego na kunę...
Opublikowano
no tak, ale miałem na myśli to, że chyba łatwiej upolować dzika niż zwinną kunę...bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić myśliwego na polowaniu czyhającego na kunę...

Na kuny poluje się używając wabika, często wabiąc lisy pojawia się kuna, a tak to z psem ułożonym do tego typu polowań. W innych wypadkach to przypadkowe spotkanie, bardzo rzadkie. Nie mniej jednak polowanie na kuny jest bardzo ciekawym polowaniem i wymagającym.

Opublikowano

Chciałbym dodać odnośnie postu jacoba, że zakupiłem taki odstraszacz kun na allegro i po dwóch dniach z mojego poddasza się wyniosły. Czyli działa.

Zawsze można jednak trochę poszczelać :wink:

Opublikowano
Chciałbym dodać odnośnie postu jacoba, że zakupiłem taki odstraszacz kun na allegro i po dwóch dniach z mojego poddasza się wyniosły. Czyli działa.

Zawsze można jednak trochę poszczelać :wink:

A odnośnie tego urządzenia...czy działa ona też na psy ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Tak on jest mysliwym .Czasami potrafi siedzieć całą noc czekając na kune a czasami spotyka je całkiem przypadkiem .Mieszka sam w lesie więc nawiedzają go kuny domowe i leśne.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tak on jest mysliwym .Czasami potrafi siedzieć całą noc czekając na kune a czasami spotyka je całkiem przypadkiem .Mieszka sam w lesie więc nawiedzają go kuny domowe i leśne.

A więc jednak myśliwy jest hardkorem :)

• 6 lat później...
Opublikowano
Mieliśmy problem z kuną przez parę lat. Wypróbowaliśmy wszystkie dostępne środki, ale nic nie pomagały. Koszty zniszczeń poczynionych przez kunę były ogromne. Dopiero montaż specjalnego systemu, który zrobiła nam firma stopkunom.pl zwrócił nam spokój w domu. Kuna wyniosła się i od tej pory śpimy spokojnie. Szczerze polecam wszystkim, którzy mają ten sam problem.
  • 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...