zbyniu78 Opublikowano 8 Lutego 2012 Opublikowano 8 Lutego 2012 Witajcie. Ostatnimi czasy zacząłem mieć poważne problemami z kunami...Jak wy sobie z nimi radzicie? Dodam, że moja hodowla znajduje się blisko lasu. Pozdrawiam, Zbyszek Cytuj
adam Opublikowano 8 Lutego 2012 Opublikowano 8 Lutego 2012 Witam,ja też mieszkam w pobliżu lasu czasem nawiedzi mnie kuna ,tchórz czy lis ale na to jestem przygotowany ponieważ sam produkuję żywołapki różego typu na lisy, kuny, itp i także je sprzedaję innym hodowcom.Pozdrawiam, Cytuj
zbyniu78 Opublikowano 9 Lutego 2012 Autor Opublikowano 9 Lutego 2012 Rozumiem, a mógłbyś zrobić zdjęcie lub ewentualnie opisać jak one wyglądają i jak działają? Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj
sputnik Opublikowano 10 Lutego 2012 Opublikowano 10 Lutego 2012 Witaj. Też bym polecał żywołapki, szczególnie dlatego, że należą do należą do humanitarnego typu pułapek. Po złapaniu możesz wywieźć kunę, najlepiej jak najdalej od miejsca zamieszkania Pułapki żywołowne tego typu mają dwa wejścia, do którego wchodzi kuna, a kiedy to już nastąpi - zatrzaskują się dwie zapadki i zwierzak zostaje uwięziony. A wygląda tak: Pozdrawiam Cytuj
jacob Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Teraz ciekawe odstraszacze wyszły na rynek - urządzenia emitujące ultradźwięki a nawet odstraszacz w spryskiwaczu jest na stronie hodowlanego można je zobaczyć. Cytuj
Slawek28 Opublikowano 12 Maja 2012 Opublikowano 12 Maja 2012 Mój znajomy do likwidacji intruzów używa dubeltówki kal 12 Cytuj
sputnik Opublikowano 17 Maja 2012 Opublikowano 17 Maja 2012 troszkę brutalnie...poza tym chyba najpierw musi ją złapać, a nie strzela do niej w ruchu Cytuj
Jan77 Opublikowano 17 Maja 2012 Opublikowano 17 Maja 2012 Tez stosuje tylko zywołapki, wkładam kawałek mięsa do środka lub całe jajko i czekam az cos sie złapie. Cytuj
zigi69 Opublikowano 18 Maja 2012 Opublikowano 18 Maja 2012 troszkę brutalnie...poza tym chyba najpierw musi ją złapać, a nie strzela do niej w ruchu sputnik to zależy, nie musi jej łapać jeśli jest myśliwym to wykonuje normalne polowanie a wtedy się strzela nie do zwierzęcia złapanego i przywiązanego do czegoś tylko wolnego, pozostaje inna kwestia używania broni w obrębie zabudowań ale to już inny temat. Ja polecam żywołapki ewentualnie jaja nastrzyknięte trutką, podobno bardzo skuteczne. Cytuj
sputnik Opublikowano 21 Maja 2012 Opublikowano 21 Maja 2012 no tak, ale miałem na myśli to, że chyba łatwiej upolować dzika niż zwinną kunę...bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić myśliwego na polowaniu czyhającego na kunę... Cytuj
zigi69 Opublikowano 21 Maja 2012 Opublikowano 21 Maja 2012 no tak, ale miałem na myśli to, że chyba łatwiej upolować dzika niż zwinną kunę...bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić myśliwego na polowaniu czyhającego na kunę... Na kuny poluje się używając wabika, często wabiąc lisy pojawia się kuna, a tak to z psem ułożonym do tego typu polowań. W innych wypadkach to przypadkowe spotkanie, bardzo rzadkie. Nie mniej jednak polowanie na kuny jest bardzo ciekawym polowaniem i wymagającym. Cytuj
sputnik Opublikowano 22 Maja 2012 Opublikowano 22 Maja 2012 Chyba, że tak ale to pewnie zadanie dla starych wyjadaczy Cytuj
zigi69 Opublikowano 22 Maja 2012 Opublikowano 22 Maja 2012 no żeby polować na kuny naprawdę trzeba lubić taki typ polowania, a samo polowanie jest nie doceniane. Cytuj
rafcio Opublikowano 24 Maja 2012 Opublikowano 24 Maja 2012 Chciałbym dodać odnośnie postu jacoba, że zakupiłem taki odstraszacz kun na allegro i po dwóch dniach z mojego poddasza się wyniosły. Czyli działa. Zawsze można jednak trochę poszczelać Cytuj
jacob Opublikowano 24 Maja 2012 Opublikowano 24 Maja 2012 Chciałbym dodać odnośnie postu jacoba, że zakupiłem taki odstraszacz kun na allegro i po dwóch dniach z mojego poddasza się wyniosły. Czyli działa. Zawsze można jednak trochę poszczelać A odnośnie tego urządzenia...czy działa ona też na psy ? Cytuj
Slawek28 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Tak on jest mysliwym .Czasami potrafi siedzieć całą noc czekając na kune a czasami spotyka je całkiem przypadkiem .Mieszka sam w lesie więc nawiedzają go kuny domowe i leśne. Cytuj
sputnik Opublikowano 4 Lipca 2012 Opublikowano 4 Lipca 2012 Tak on jest mysliwym .Czasami potrafi siedzieć całą noc czekając na kune a czasami spotyka je całkiem przypadkiem .Mieszka sam w lesie więc nawiedzają go kuny domowe i leśne. A więc jednak myśliwy jest hardkorem Cytuj
mboski Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Mieliśmy problem z kuną przez parę lat. Wypróbowaliśmy wszystkie dostępne środki, ale nic nie pomagały. Koszty zniszczeń poczynionych przez kunę były ogromne. Dopiero montaż specjalnego systemu, który zrobiła nam firma stopkunom.pl zwrócił nam spokój w domu. Kuna wyniosła się i od tej pory śpimy spokojnie. Szczerze polecam wszystkim, którzy mają ten sam problem. Cytuj
juka12 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Na kuny stosuję taką żywołapkę i się sprawdza: http://www.hodowlany.pl/i1671_Samolap_na_kuny_tchorze_i_lasice_przelotowy_BIGSTRONG.htmli do tego taki wabik: http://www.hodowlany.pl/i2234_Uniwersalny_wabik_dzikiej_zwierzyny_Anisol_100_ml.html Cytuj
juka12 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Można też dać jajko jako wabik.. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi