Jan77 Opublikowano 2 Lutego 2012 Opublikowano 2 Lutego 2012 Przyszła zima, przyszły mrozy. Nie jest to zbyt komfortowe, bo woda mi w poidłach zamarza...Ptaki nie mogą pić, a ja nie mogę ciągle stać i pilnować tego. Czy jest na to jakiś sposób? Cytuj
Pio45 Opublikowano 3 Lutego 2012 Opublikowano 3 Lutego 2012 Więc albo kupisz specjalny podgrzewacz do poideł albo będziesz im donosił wodę raz dziennie na kilkadziesiąt minut. U mnie bażanty spokojnie radzą sobie z zimą i tymi mrozami, więc nie sądzę żeby Twoje miały z tym problem. Cytuj
Jan77 Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor Opublikowano 6 Lutego 2012 Niektóre bażanty pobierają wodę ze śniegu-w tym roku jakoś go nie widać, w naturalnych warunkach też sobie muszą jakoś radzić, więc bez paniki. Tak jak wcześniej sądzę, że powinieneś donosić wodę. Cytuj
rapit Opublikowano 6 Lutego 2012 Opublikowano 6 Lutego 2012 Tak ale w naturalnych warunkach mają dostęp do wszystkiego, cieki wodne, rowy itp. A w wolierze tylko udeptana ziemia. Cytuj
Dzikib Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Nie wiem czy to nie głupi pomysł ale zrobienie naturalnego cieku w wolierze przy pomocy pompki solarnej i podgrzewacza nie maiło by sensu w zimie kiedy bakterie w wodzie aż tak się nie rozmnażają. Cytuj
fermo85 Opublikowano 20 Września 2012 Opublikowano 20 Września 2012 Również mi się wydaje, ze nie ma innego sposobu jak dolewanie wody kilka razy dziennie. Podgrzewacz jest dobrym rozwiązaniem, jeśli ktoś jest w stanie ponieść dodatkowe koszty. Innego wyjścia nie ma:) Cytuj
pawelrolnik Opublikowano 22 Grudnia 2016 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Ja bym pokombinował coś z kablem grzewczym z energooszczędnym termostatem. U siebie w gospodarstwie stosuje coś takiego w celu ogrzewania rur i zabezpieczania właśnie przed mrozami. Jest to sprawdzony sposób i nie pobiera dużo energii, z pewnością będzie to dużo bardziej wygodne, niż chodzenie i co jakiś czas dolewanie wody do poidła. Cytuj
stasiu77 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Opublikowano 23 Grudnia 2016 Ja mam dokładnie taki patent jak pawelrolnik, nie mam tylko termoregulatora, stwierdziłem, że jest zbędny, ponieważ taki kabel ma moc grzewczą od 5 do 15 Wat, więc to nie są jakieś wielkie wartości zagrażające aby coś się nie wiadomo jak zagrzało... Ta piątka na mróz do -10 stopni jest odpowiednia, do tego okrywam jeszcze dodatkowo rurę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi