Paula87 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Witam jestem ciekawa jakie warunki należy spełnić by zacząć hodować bazanty?? Cytuj
xwiatr Opublikowano 17 Stycznia 2012 Opublikowano 17 Stycznia 2012 Hah, dobre pytanie droga Paulo. Od wielu lat hoduję bażanty i przyznam, że widziałem już wiele hodowli i spotkałem wielu hodowców. I powiem ci, że wielu ludziom wydaje się, że dla bażantów nie trzeba żadnych spejalnych warunków. Wielu twierdzi, że wystarczy im mała woliera 2x2m albo klatka po królikach. Wielu z hodowców próbuje na przykład hodować bażanty razem z kurami, podcinając im skrzydła "dosłownie i w przenośni" tak aby nie mogły latać i chodziły po podwórku razem z kurami. Ja natomiast dążę w swojej hodowli do stworzenia im optymalnych warunków. Tak abym mógł cieszyć się ich pięknem a jednocześnie by one czuły się jak w środowisku naturalnym i wydaje się mi że takie warunki są dla bażantów najlepsze. Ptaki te potrzebują dużo przestrzeni, dobrej opieki hodowcy, znakomitej paszy i wówczas możesz być pewna, że i ty i ptaki będą czuły się dobrze a ty będziesz cieszyła się ich pięknym wiodkiem. Jeśli więc zamierzasz zacząć hodowlę, nie bój się tego tylko myśl o ptakach jak o swoich przyjaciołach. Cytuj
Paula87 Opublikowano 18 Stycznia 2012 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2012 W takim razie jaka pasza byłaby najlepsza? Najlepsze są rady doświadczonych hodowców, bo jednak w internecie czasem można znaleźć różnego typu niepotrzebne materiały, które okazują się nie takie wspaniałe jak to zachwalają... Cytuj
kowal1998 Opublikowano 16 Września 2012 Opublikowano 16 Września 2012 A dla 2 bażantów mongolskich jaka klatka powinna mieć wymiary??? Czy wystarczy klatka 2.40 x 3 m jedna ściana 3m to murowana a druga 3 z siatki, ściana jedna 2.40m z desek a z druga też siatki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi