Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem uczniem klasy III Technikum Agrobiznesu. Niedawno pisałem pracę na temat "Jak zreformować gospodarstwo mojego ojca". Jak się okazało praca ta zajęła pierwsze miejsce w finale ogólnopolskim. Pisałem na temat gospodarstwa agroturystycznego. Chcemy teraz wraz z tatą mój projekt wdrożyć w życie. I w tym momencie pojawił się problem. chcemy w owym gospodarstwie przetrzymywać piękne ptaki jakimi są bażanty na początek będzie to 2-3 pary. Nie możemy znaleźć informacji na temat czy w tym przypadku wymagane jest pozwolenie, jeżeli tak to jakie i gdzie można je uzyskać ewentualnie koszt takiego pozwolenia oraz czy przy zwiększaniu ilości tych ptaków trzeba mieć kolejne pozwolenia. Wogóle czy te ptaki można przetrzymywać w takim gospodarstwie i czy nie jest to sprzeczne z prawem. Dla Was jest to pewnie błaha sprawa lecz dla nas bardzo ważna. Prosiłbym o odpowiedź na moje zapytanie. Podaję swój adres mailowy: adam777888@wp.pl

Z góry dziękuję.

Opublikowano

witam.

tego typu pytania były poruszane już na forum, proponuje trochę poszukać a przy okazji możesz dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy związanych z bażantami

Opublikowano

Witaj naforum,

Tak przestudiuj to forum a dowiesz się bardzo duzo.

Co do pozwoleń, na bażanty nie jest wymagane żadne pozwolenie. Bazanty są przyjęte do hodowli i mozesz je spokojnie hodować.

Jak byś chciał zrobić dużą fermę bażantów to warto ten fakt zgłosić do weterynarza powiatowego, zgłosić czyli napisać pisemko, nie trzeba żadnego pozwolena.

Opublikowano

Jeśli chcesz hodować bażanty w gospodarstwie agrostrystycznym, to musisz zabdać o to, aby prezentowaly sie one wspaniale.

Musisz więc zapewnić im doskonałe warunki. Nie mogą mieć w wolierze ciasno. Im więcej będzie przypadało miejsca na jednego ptaka, tym lepiej.

Jeśli zapewnić im doskonałe warunki bytu, to wtedy na pewno będą ozdobą twojego gospodarstwa.