Lordowielki Opublikowano 30 Czerwca 2011 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam. Na dzień dzisiejszy moje bażanty łowne maja 3 tygodnie. Karmię je paszą dla piskląt,krwawnikiem i mieszanka ześrutowanej kukurydzy i przenicy natomiast do wody dodaje witamin takich jak dla piskląt kurzych. Czy robię właściwie i czy wzbogacic ich diete o coś? Jesli tak to proszę o podpowiedz. Dodam ze jajka nie chca jesc. Acha i jeszcze jedno. Kiedy bezpiecznie moge odstawic od nich kwoke zeby nie zmarzly. Z gory dziekuje Cytuj
zigi69 Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 Kolego co do karmienia to myślę że taka karma jest wystarczająca, choć możesz oczywiście im uatrakcyjniać karmę np przez wykopanie i podanie mrowiska. Bażanty potrzebują kwasu mrówkowego, w naturze zdobywając go sobie właśnie poprzez rozgrzebywanie mrowiska, zresztą w paszy dedykowanej właśnie dla piskląt bażantów jest kwas mrówkowy. A co do kwoki toja robię tak że w wolierze mam zrobione coś w stylu budy z gankiem który jest osiatkowany i tam wpuszczam kwokę z młodymi bażantami dzięki temu dorosłe bażanty przyzwyczajają się do młodych bażantów i nie ma potem problemu z wypuszczaniem ich na wolierę. Kwoka jest z nimi długo gdy widzę że młode już nie przesiadują przy kurze to dopiero wypuszczam kwokę z woliery, bażanty jej nic nie robią, więc nie ma problemu żeby w niej była. Cytuj
Lordowielki Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Opublikowano 1 Lipca 2011 Bardzo dziękuje za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie: gdzie moge zakupic taka pasze z kwasem mrowkowym? Chyba ze znasz nazwe takowej Cytuj
zigi69 Opublikowano 1 Lipca 2011 Opublikowano 1 Lipca 2011 Hmm miałem taka pasze w tamtym roku ale nie pamiętam jak ona się nazywa. Możliwe ze była to pasza z firmy Grannum ale to jest na 50% . Najlepiej iść i zapytać do punktu gdzie sprzedają pasze, prawdopodobnie nie będą mieli na stanie ale myślę że można zamówić.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi