Początkujący Opublikowano 3 Maja 2007 Opublikowano 3 Maja 2007 Witam wszystkich jestem początkującym hodowcą bażantów. Szukałem po internecie porad na temat chodowania itd. ale najlepiej jest się poradzić doświadczonych chodowców. Mianowicie chodzi mi o bazanta królewskiego(no chyba że doradzicie coś innego) ponieważ zrobilem woliere która ma 5m2 (nie dużo ale myśle że na początek wystarczy a później się roskręce) i ile bażantów mogłbym trzymac w takiej wolierze,bo czytałem że na 1m2 nie powinno przpadac wiecej jak 3 bażanty???Chciałbym przezwyczaić te bażanty żeby je wypuszczać do ogródka a więc na jednej stronie wyczytałem że bażant królewski może chodzić luzem a na drugiej tego odradzaja?? Cytuj
marcinerek Opublikowano 4 Maja 2007 Opublikowano 4 Maja 2007 W takiej malej klitce chcesz hodowac bazanta krolewskiego?Zly pomysl.Kup lepiej zlociste. Latwiejsze sa w hodowli a rowniez sa bardzo ladne a o wiele mniej wymagajace. Cytuj
Początkujący Opublikowano 4 Maja 2007 Autor Opublikowano 4 Maja 2007 Dzięki ale parka może być w takiej wolierze?? Cytuj
bażant Opublikowano 4 Maja 2007 Opublikowano 4 Maja 2007 parka może być. tylko może samica nie usiąść na jajkach bo nie bedzie miała sccchronienia a samiec będzie ja ganiał Cytuj
bażant Opublikowano 4 Maja 2007 Opublikowano 4 Maja 2007 ale lepiej kup złociste bo królewskie potrzebuja duzo przestrzeni Cytuj
marcinerek Opublikowano 4 Maja 2007 Opublikowano 4 Maja 2007 Co do krolewskich. Teoretyzuje: Twoja woliera ma 5 mkw czyli 2 x 2.5 m.Ogon bazanta krolewskiego siega nawet do 2 m( w takiej klatce taki nie bedzie) . I Jak on sie bedzie w takiej malej klatce poruszal? Bedzie lazil po swoich piorach? szkoda ptaka. Kup zlociste. Cytuj
rapit Opublikowano 4 Maja 2007 Opublikowano 4 Maja 2007 Tak to prawda, 5m to troszeczke mała woliera. Sam mam bażanty królewskie w wolierze 2,5x4m czy li łacznie 10 no i kiepsko. Jest środek lęgów a samiec ma połamany ogon. Szczerze mówiac, to jak będę planował wolierę dla królewksich to raczej nie mniejszą niż 25 metrów i to najlepiej w kwadracie. Ale nie przejmuj sie jak masz taka woierę to nic nie zrobisz, poprstu od nowego sezonu pomysl o rozbudowie. Cytuj
marcinerek Opublikowano 4 Maja 2007 Opublikowano 4 Maja 2007 moja woliera ma 90mkw. i jest podzielona na 3 mniejsze boksy: dwa o wymiarach 6 x 3.75m = 22.5m i jedna 6x7.5m= 45m. I mam jak narazie tylko bazanty lowne.W duzym boxie jest 1 samiec i 6 kurek, a w tych mniejszych po jednym samcu i po 2 kurki. I te boczne sa za waskie, wg mnie. A w trakcie planow jest druga wieksza woliera. Cytuj
Początkujący Opublikowano 4 Maja 2007 Autor Opublikowano 4 Maja 2007 Moja woliera nie jest w kształcie jakiegoś prostakąta tylko w kształcie trapzeu o wymiarach 2mx1.80mx3mx4m a skrytki mają bo zasadzilem tam krzew a także paprotki. Dzięki za doradzenie bedę trzymał złociste a na następny sezon zrobię wiekszą woliere. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi