groszek998 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam na poczatku napisze ze jestem tutaj nowy i mam małe pytanko. Chodzi mi o to ze czytałem iz bazant wysiaduje jaja 24-28 dni a kura 21 a chciałem je podłozyc razem.jak to sie ma do wylegu ,jedne wyklują sie szybciej jak to wyglada w praktyce i co z tym zrobic.Z gory dziekuje za cenne rady. Cytuj
jozik59 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Kwoka Inaczej Kura Wysiedzi bażandki Ponieważ ma instynkt w sobie ... JA PODKŁADAŁEM ZAMIAST JAJA KURZE TO DAWAŁEM BAŻANCIE I NORMALNIE WYSIEDZIAŁA.... WIĘC MOŻESZ PODŁOŻYĆ JAJECZKA... POZDRO. Cytuj
Grześ Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Witaj tak kura spokojnie wysiedzi jajka bażancie tylko jak pomieszasz je z kurzymi jajkami to istnieje możliwość że jak się kurczaki wcześniej wyklują to kura zejdzie z jajek zanim bażanty wyjdą Cytuj
zigi69 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Może zejść ale nie od razu to robi dlatego dobrze jest wtedy wyjąć kurczęta spod kury przetrzymać je troszkę do póki nie wyklują się bażanciki i potem z powrotem je połączyć ja tak robiłem i było ok. Cytuj
Sara Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Witam, kura wysiedzi bażanty tylko z mojego doswiadczenia lepiej aby była to kura mała liliputek lub troszkę większa , bażanciki są malutkie ,a duza kura moze je zadeptac , co się stało u mnie ,a liliputek bardzo ładnie sobie poradził i jest opiekunczy Cytuj
zigi69 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Opublikowano 29 Kwietnia 2011 potwierdzam nie ma według mnie lepszych mamek jak liliputki są bardzo opiekuńcze, u mnie była do tego stopnia opiekuńcza że najpierw miałem problem żeby ją z woliery odłowić a jak się udało to spała przez 2 tygodnie na drzewie obok woliery. Cytuj
mmm Opublikowano 27 Lipca 2011 Opublikowano 27 Lipca 2011 JA sadze liliputkę trzeci raz z rzędu {zabieram kurczaki i podkładam nowe jajka i kura siedzi następny raz} Już mi wysiedziała 35 kurczaków Musze tak robić bo inne kury nie chcą siedzieć. Cytuj
Bodzio Opublikowano 16 Września 2011 Opublikowano 16 Września 2011 Najlepsze do tego celu są silki, liliputki tez mają dobry instynkt macierzyński ale są małe i niewiele jaj miesczą. Tak swoją drogą to podsadzanie 2 razy z rzędu pod kwokę bardza ją obciąża. Może któregoś razu wogóle nie wytrzymać i paść-zdechnąć na jajach. Lepiej robić przerwy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi