Wojtek0101 Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam . Jestem przyszłym Hodowcą bażantów ,więc chciałbym się trochę oni dowiedzieć.Jakiego materiału użyć do budowy woliery ?Czy sadzić jakieś krzaki w wolierze ( jeśli tak to jakie ?) ?Czym ich karmić gdy dorosną ?ile może mieć jeden samiec najwięcej samic ? Proszę o szybką odpowiedź specjalistów .Pozdrawiam Cytuj
rapit Opublikowano 1 Lutego 2011 Opublikowano 1 Lutego 2011 Dobre siatki i akcesoria kupisz w hodowlany.pl.Krzaki oczywiście dobra rzecz, ale jak teraz chcesz sadzić to najlepiej jakieś dzikie i duże krzaki bo jak wsadzisz coś małego to ci je bażanty zniszczą. Karmić na początku paszami dla indyków, dorosłe zbożami 0 dużo o karmieniu już było na tym forum poszukaj. Na koguta możesz maksymalnie policzyć 10 kur. Chodzi oczywiście o bażanty łowne. Cytuj
Wojtek0101 Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 a jak myślisz mogę do budowy woliery użyć drewnianych okien na ścianach ,a na górze siatkę ? Cytuj
kogut Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Uzyć możesz wszytskiego co się będzie kupy trzymać ,a le czy stare okna to dobry pomysł?Bazant potrafi z wielką siłą rozbijac się o ściany , jak trafi w Twoje okno to stłucze szybe. Cytuj
Wojtek0101 Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 chyba ,że może jak pierwsze dam siatkę a później okna ,aby wiatr im nie wiał Cytuj
Kaczor Opublikowano 3 Lutego 2011 Opublikowano 3 Lutego 2011 Ja też bym CI odradzał tych okien, bo dodatkowo obijanie je siatka to da tyle że bażanty nie uciekną jak rozbiją szybe, a ewentualne pokaleczenia i bałagan? Sugerował bym Ci poprostu kilka kantówek zbić rame woliery i naciągnąć siatką polietylenową i super będzie wygladać i napewno się sprawdzi, a stare oka szyby potłuć, ramy pociąć i spalić. Cytuj
Wojtek0101 Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Opublikowano 3 Lutego 2011 Wielkie dzięki za wszelkie rady . Pozdrawiam Cytuj
Wojtek0101 Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Opublikowano 3 Lutego 2011 Jeszcze jedno mam pytanie czy na spodzie woliery wylać beton i pozostawiać jakieś 3 kwadraty (gdzie nie będzie betonu) ,aby tam posadzić krzaki ? Cytuj
mark Opublikowano 3 Lutego 2011 Opublikowano 3 Lutego 2011 Moim zdaniem beton to zły pomysł. Pod betonem będą miały tylko dobry schowek szczury myszy, a poza tym bażanty też lubią sobie pogrzebać w ziemi. Tak jak w naturze. Cytuj
Wojtek0101 Opublikowano 4 Lutego 2011 Autor Opublikowano 4 Lutego 2011 tylko ,że gdy będę miał bażanty to się boję ,aby się tam coś nie wkradło i nie pozagryzało jak zabespieczyć woliere przed drapieżnikami wszelkiego radzaju Cytuj
mark Opublikowano 5 Lutego 2011 Opublikowano 5 Lutego 2011 Dużo jest na temat zabezpieczeń wystarczy poczytać. Cytuj
Wojtek0101 Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Opublikowano 5 Lutego 2011 A właśnie wpadłem na pomysł ,aby pod siatką wylać beton i zrobić zbrojenia z drutów .Czy to dobry pomysł ? Czekam na opinie . Pozdrawiam Cytuj
mark Opublikowano 6 Lutego 2011 Opublikowano 6 Lutego 2011 Beton wylać pod siatką [fudamencik] wskazany i dobry pomysł, ale drut zbrojenie to już przesada. Cytuj
Wojtek0101 Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Opublikowano 6 Lutego 2011 Po prostu chcę zabezpieczyć jak się da wolierę . Cytuj
Bodzio Opublikowano 7 Lutego 2011 Opublikowano 7 Lutego 2011 Chlopie daj sposob ze zbrojeniem, chyba że spodziewasz się ataku kun i lisów z młotami pneumatycznymi. A tak na serio taki fundamencik to jest dobra rzecz, ale rozważ uzycie gotowych prefabrykatów, najlepiej sprawdzają sie płyty od plotów betonowych, możne je szybko ułożyć i jak za kilka lat przyjdzie Ci ochota na przebudowe wolier to możesz je równie szybko zdemontowac i użyć ponownie. Cytuj
szczecina Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 witam. jestem tutaj nowy i bardzo interesują mnie bażanty srebrne oraz zlote. chcialbym zakupic z kazdego gatunku wymienionego wyzej po jednym kogucie i po dwie kurki. jakie woliery muszę im zapewnic?czy woliery dla nich wystarcza 2m na 3m i wysokosci 2m???? Proszę o odpowiedz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi