marcinerek Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Witam Forumowiczow.Jestem nowych hodowca bazantow lownych. Mam jedno nurtujace mnie pytanie.mianowicie:Jak wyglada zdolnosc rozplodowa u bazanta lownego oraz zlotego.W jakim wieku legi sa najskuteczniejsze?jak dlugo nalezy trzymac stadko rozplodowe i po jakim czasie nalezy je "odmlodzic"? Czy warto koguta trzymac ok 3 lat?A Wy ile trzymacie takie ptaki?W jakim wieku ptakow przestajecie je rozmnazac z powodu ich juz niskiej efektywnosci z powodu wieku? pozdrawiam Cytuj
wydra Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Ptaków przeznaczonych do rozpłodu nie trzyma się dłużej jak 4-5 lat. Najlepsza produktywnośc jest przy ptakach 2 i 3 letnich. Cytuj
kogut Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Mam doświadczenie głównei jeżeli chodzi o łowne, wydaje mi się że mimo wszystko najwiecej jajek otrzymuje się od kur 1 rocznch z pierwszych lengów czyli tyc wyklutych na poczatku maja, Co do wieku koguta trudno mi mówić, ale wiem ze na dużych fermach zmieniają koguty i kury co roku na młode. Cytuj
xwiatr Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Być może zależy to od gatunku.Ja uważam, że najlepsze są (przynajmniej u bażantów łownych) młode jedno sezonowe kurki, przy czym najlepiej gdy mają one około 10 miesięcy, czyli gdy są z pierwszych lęgów poprzedniego sezonu. Jeśli chodzi o koguta, to wiek nie jest na tyle istotny co jego skuteczność. Raz młode są lepsze, a raz starsze. Tutaj raczej nie widzę reguły. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi