nieznany znajomy Opublikowano 25 Stycznia 2011 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Witam, bardzo proszę o pomoc osoby, które miały już styczność z tą chorobą. A więc moje pawie padły na nierozpoznawalną przezemnie chorobę. Objawami tej choroby były:zmiana zabarwienia piór na szyji z zielonego na czerwony kolor, były słabe, troszeczkę im oczy ropiały , nie miały w ogóle chęci jeść. Proszę o rozpatrzenie mojej sytuacji i udzieleniu kilku porad. Cytuj
młody Opublikowano 26 Stycznia 2011 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Moi zdaniem ten objaw ze zmianami w upierzeniu to tylko objaw ogólnego osłabienia organizmu. Pytanie numer jeden to czy badałeś pawie w kierunku zyngamozy , czhodzi konkretnie o robaki układu oddechowego, które zasiedlają się w tchawicy i początkowo własnie obajwia się ropiejącymi oczami, trudnym odechem. Jak już namnożą się syngamozy to tak osłabiają organizm że pawie atakowane są przez każdą inna chorobę. Objaw w postaci braku apetytu towazyszy praktycznie każdej chorobie, tak więc tutaj się za wiele nie odczyta. To co jeszcze u mnie nader często atakowało pawie to mykoplazmoza, na która jestem już przygotowany i podając szybko lek nie mam z tą chorobą problemów. Aczkolwiek lek musze podawac z 2 razy do roku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi