bronia Opublikowano 7 Stycznia 2011 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Czy jest jakaś metoda żeby przyspieszyć znoszenie jaj przez bażanty? Proszę o wypowiedzi bardziej doświadczonych Cytuj
andrzej-1948 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Podawaj bażantom pasze dla kur niosek Cytuj
rapit Opublikowano 7 Stycznia 2011 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Pasza jest też ważna ale tak naprawde jedyne co stymuluje bazanty do szybszego znoszenia jaj to długośc dnia. Słońca nie przekonasz żeby szybciej wschodziło i później zachodziło, ale możesz zawisić żarówke i doświetlać, nie trzeba dużej ilości światła ale musi przedłużać ono dobę rano i wieczorem. Cytuj
Karolina Opublikowano 8 Stycznia 2011 Opublikowano 8 Stycznia 2011 Czy ktoś zna dokładnie jak długo trzeba dośiwetlać o której godzinie zaczynać i której kończyć tak by nie odbiło się to niekorzystnie? Bardzo będę wdzieczna za wskazówki. Cytuj
bronia Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Tylko jest jeden problem z tym doświetlaniem przynajmniej u mnie, ptaki są w wolierze na powietrzu za dodatkowy schron służy tylko taki daszek z karmą a poza tym krzaki i drzewo. Jak ja mam je doświetlać przecież są cały czas na dworze a jak zacznę zaganiać do kurnika to mi się zestresują i co ja wtedy zrobię? Może ktoś ma rozwiązanie do takiej sytuacji. W paszę to jakoś trudno uwierzyć bo jak by to miało wpływ to by można było zbierać jaja cały rok, a można tylko parę miesięcy w roku. Cytuj
baranek124 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 broniu pasza zaraz po naświetlaniu to według mnie pasza jest najwarzniejszym czynnikiem do owocnej produkcji jaj Cytuj
bronia Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2011 to napisz proszę jaką tą paszę trzeba dawać bo rozumiem, że jakąś specjalnie skomponowaną Cytuj
baranek124 Opublikowano 6 Lutego 2011 Opublikowano 6 Lutego 2011 ja podaję im paszę firmy nutrena dla niosek i efekty są według mnie bardzo dobre bo po odstawieniu paszy na 2 tyg ilość jaj spadła.A teraz mam pytanie:Czy jest możliwe by kurka łownego zniosła 2 jaja w ciągu dnia??Bo posiadałem 4 kury i koguta a jaja zbierałem codziennie i wolierę przeszukiwałem dokładnie aż pewnego dnia znalazłem w jednym miejscu 2 jaja i 3 rozrzucone po wolierze. Cytuj
Bodzio Opublikowano 7 Lutego 2011 Opublikowano 7 Lutego 2011 Duzo też o tym czytałem i teoria mówi że nie, że kura bażanta może znieść maksymalnie jedno jajo dziennie. Ale z zycia wiem że jest inaczej, mam w wolierze bażantów lowych: 6 kur+ koguta, kilkakrotnie znalazłem 7 jajek jednego dnia, raz nawet 2 razy z rzędu. Czyli przynajmniej jedna bażancica musiała znieść 2 jajka bo koguta o to nie podejżewam:) Cytuj
baranek124 Opublikowano 7 Lutego 2011 Opublikowano 7 Lutego 2011 czyli jest w tym coś prawdy hehe Cytuj
Woliera Opublikowano 20 Lutego 2011 Opublikowano 20 Lutego 2011 Szukałem i znalazłem takie opracowanie na temat przyspieszenia nieśności u bazantów. Próby badania wpływu sztucznego oświetlenia na przyspieszenie toków – znoszenia jaj , a w konsekwencji na nieśność bażantów prowadzone były przez szereg instytucji. W badaniach tych ustalono, że sztuczne oświetlenie wywiera na bażanty podobny wpływ jak na indyki i inne ptactwo domowe. Ptaki pod wpływem sztucznego światła mogą znosić jaja w każdej porze roku. Badania te przeprowadzono również na fermach. zaprowadzono w wolierach rodzinnych światło elektryczne, po 1 lampce 50-watowej w każdej wolierze. Oświetlenie zaczęto stosować od 1 marca. Światło zapalano rano przed wschodem słońca, stopniowo doprowadzając do sztucznego oświetlenia przez 13 godzin dziennie bez względu na to, czy świeciło słońce, czy nie.Po miesiącu kury bażancie zaczę%y znosić jaja, jednak pierwsze z nich w dużym procencie były niezalężone. Przeprowadzone w latach następnych próby wykazały, że w stosunku do kogutów bażancich dla uniknięcia niezalężonych jaj w początkowym okresie niesienia sztuczne oświetlenie trzeba stosować wcześniej niż w stosunku do kur. Oświetlenie sztuczne w stosunku do kogutów, jeżeli trzyma się je oddzielnie, można stosować już w wolierach zimowych na 4 tygodnie przed przeniesieniem do wolier rodzinnych. Trzeba zawsze pamiętać, aby woliery rodzinne miały wystawę południową, gdyż nasłonecznienie ma duży wpływ na nieśność i zalęganie się jaj. Cytuj
pitbul Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 kura bazanta polnego zniasła mi jajko 10 kwietnia i je zebrałem niewiem czy dobze zrobiłem bo mineły 3 dni a kura ani jednego jajka niezniosła i co teraz . odp Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi