Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój bażant złamał nogę [kura złocista] mam, pytanie może ktoś miał coś podobnego?

Skacze tylko na jednej nodze drugiej brak, ładnie wygląda , zajada pokarm.

Ciekawi mnie czy będzie znosić jajka lęgowe oczywiście. Bo w ubiegłe lato była bardzo wartościowa, jeśli chodzi o jajka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zasadniczo nie ma rady na złamaną nogę bażanta, co gorsza ciężko się leczy i raczej zawsze widzę że zostaje bażant kulawy. Napisz jak się U ciebie sprawa zakończyła.

Ja zazwyczaj u łownych takiego bażanta kulawego na rosół przeznaczam.

Opublikowano
No to fakt, z kulawej kury nie ma wiele pożytku. Co gorsza jeśli masz na przykład duże zagęszczenie w wolierze, to może się pojawić problem, że ją pierwszą inne bażanty zadziobią. Jeśli jest faktycznie wartościowa to spróbuje jej delikatnie tę nogę złożyć, tak aby się zrosła. Jeśli będzie mogla w miarę swobodnie poruszać się na dwóch nogach, to może coś jeszcze z niej będzie a jak się nie uda, to nie warto trzymać bo potem tylko same problemy z nią będą.
Opublikowano
Złożyłem jej te nogę ale niestety chyba niezbyt dokładnie. Szarpała trochę się i szkoda było mi robić jej ból. Noga uschła więc jej amputowałem i skacze teraz na jednej.Piękna kurka szkoda mi jej uśmiercać, zobaczę co z niej będzie. Zagęszczenia niema, mają swoją wolierke jest ich 3 szt.
Opublikowano
Miałem kiedyś kurę bażanta bez jednej nogi, tak jakoś z sentymentu zostawiłem ją do dalszej hodowli i wiele sobie nie obiecywałem. Ale normalnie kogut ją pokrywał, znosiła normalne zapłodnione jaja. Pewnie jeżeli liczyćby na to ze będzie miała wysiedzieć i wodzić młode byłby jakiś problem ale jak wkłada się jaja do inkubatora to nie ma problemu. Poza tym że jak znajomi przyjeżdżali to zamiast podziwiać wolierę i inne bażanty to zwracali uwage tylko na tę jedną kurę, "co się jej stało" :)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kolego Fabian czy jestem pewien?

Najpierw próbowałem ją złożyć, czyli usztywniłem zakręciłem,a po około miesiącu uschniętą nogę wyrzuciłem [wisiała tylko na ścięgnie].

Kurka nadal żyje ma się dobrze znosi jajka [oby zalężone] tylko kuśtyka na jednej nodze.

Więc jestem pewien-NOGI brak.

• 6 lat później...
Opublikowano
Mój sąsiad założył kiedyś taki usztywniacz swojemu gołębiowi. Początkowo byłem zdziwiony, ale u sąsiada zdało to egzamin. Myślę, że śmiało możesz założyć ten usztywniacz swojemu bażantowi. Rozmiar wydaje się być dość uniwersalny. Pamiętaj tylko, aby owinąć nogę czymś miękkim np. watą.