Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanko czy moge hodować bażanty wraz z zwykłymi domowymi kurami , wprowadzać je do kurnika i czy koguty obu ,,ras'' nie podziobały by się?

Oczywiście bażanty na okres godowy oddzielił bym od kur.

Z góry dziękuje za odpowiedz i prosiłbym o jakies inne ciekawe wskazówki dla początkujących hodowców.

Opublikowano

Bazancik, masz taki fajny nick na tym forum, ale jeszcze widać musisz się wiele nauczyć 8)

Jeśli więc chodzi o hodowlę bażantów to raczej nie ma sensu nastawianie się na trzymanie bażantów z kurami. Bażant to ptak bądź co bądź dziki i jeśli nie będzie taliowany (podcięte skrzydła) to na pewno prędzej czy później opuści ciebie i twoją hodowlę :-)

Lepiej na początku pomyśl o wybudowaniu woliery, chociaż niewielkiej np. 4x4m i tam wpuść bażanty, np 1 koguta i 5 kur. Pielęgnuj je starannie, obserwuj a zobaczysz, że po roku będziesz więcej wiedział o hodowli tych pięknych ptaków więcej niż się możesz spodziewać.

Z praktycznych porad to do budowy woliery możesz kupić na przykłąd taką siatkę do budowy wolier i taką siatką obuduje całą wolierę. To jest taka siatka przez, którą nię będą ci wróble wlatywać.

Jak będziesz miał więcej pytań to pisz śmiało, każdy chętnie ci pomoże, ale pamiętaj że nikt za ciebie twoich ptaków nie wyhoduje :-)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz a mam takie pytanko kiedy najlepiej kupic bazanta łownego (zima lato) i dorosle osobniki czy jaja (nie mam inkubatora) ?

Gdzieś czytalem ze bazanty lubią żurawinę i kuraki leśne boją sie kolru czerwonego (ale to takie tam ciekawostki nie wiem czy prawdziwe)

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Opublikowano

Bażanty lubią dużo ciekawych rzeczy, ale spokojnie jak się skupisz na podstawowej paszy czyli mieszance zbóż , wszystko inne to rarytasy. Zamiast trudnodostępnej żurawiny wsytarczą jabła, marchew lub kapista.

Jezeli chodzi o termin zakupu bażantów to radził bym się śpieszyć bo już może być za późno, najlepiej bażanty kupować jesienią bo jest duży wybór i można wybrać naprawde ładne okazy. Teraz to już bierzesz co jest,

• 3 miesiące temu...