Tutaj piszemy na luźne tematy, niekoniecznie związane z tematyką bażantów. Jeżeli wątek, który zamierzasz rozpocząć nie pasuje do innych kategorii to zrób to w tym dziale
Witam. Poszukuję taniego i dobrego rozwiązania do osłony kilkunastu drzewek w moim sadzie przed gradobiciem. Pomyślałem że dobrym pomysłem może być zastosowanie siatki polietylenowej o bardzo gęstym oczku 15mm. Co myślicie o takim pomyśle? Czy to by zdało egzamin gdyby ją odpowiednio rozłożyć i naciągnąć nad sadem
przez sputnik » Poniedziałek, 10 Czerwiec 2013 7:30
Oczko 15 mm jest chyba troszkę za duże, coś tam powinien zatrzymać jak będzie grad będzie padał, ale z tego co słyszałem siatki przeciw gradobiciu mają mniejsze oczka ok. 8 x 8 mm lub oczka prostokątne nawet 3 x 8 mm. Ważny jest też kolor siatki, wiadomo, żeby nie zacieniał drzewek.
przez dominikp64 » Poniedziałek, 10 Czerwiec 2013 14:37
Racja, nie pomyślałem że tak gęste oczko z polietylenu może w znacznym stopniu ograniczać dostęp do światła. Nic będę musiał pomyśleć nad jakimś innym rozwiązaniem. Dzięki za pomoc.
A znalazłem jeszcze taką siatkę na hodowlanym: siatka osłonowa na drzewka Jest ona dosyć cienka, dlatego nie będzie ograniczać dostępu do światła, tylko czy się nada do zabezpieczania przed gradem. Ktoś stosował tą siatkę?
No ta wydaje mi się dużo lepsza, bo nie ogranicza tak bardzo dostępu światła. I takie oczko powinno zatrzymać większość gradu, dzięki czemu Ci owoców nie poobija. Ale osobiście nie stosowałem.