Witam!
Dzięki za odpowiedź.
Teraz gdy stado jest już dorosłe i wypierzone jest w śród nich masa bażantów z krzywymi paluszkami jednak jest to nie zauważalne i chyba nie przeszkadzające bażantom.
Jeden z nich ma tak wykrzywione wszystkie palce w jedną stronę że wygląda to jak jedna duża stopa a nie osobne palce. Też sobie jakoś radzi. Żeby było mało ten bażant ma również wykrzywioną głowę w jedną stronę

Ogólnie widać że coś niedobrego się z nim działo. Weterynarz mówił że przedawkowanie witaminy bodajże D (lub B)
Mimo to jest pięknym ptakiem i żyje sobie w najlepsze
Jeden z moich ptaków złamał sobie nogę i dopiero po jakimś czasie to zauważyłem. Noga złamała się w stawie (w połowie całej nogi) jak u nas kolano i wygieła się ku górze.
Gdy go znalazłem uznałem że nie ma sensu robić mu bólu i łamać tej nogi by ją ponownie złożyć, zwłaszcza że dobrze sobie radził. Ptak żyje do dziś i chodzi jak by o kuli

Jest to silny ptak dla tego uznałem że warto jeśli będzie sobie żył
Uważajcie też na plagi szczurów!!!
Nigdy nie miałem z nimi problemu do czasu wprowadzenia sie bażantów. Nie wiedziałem co sie dzieje z początku. Otóż szczury gdy bażanty spały podgryzały im gardła i później wyjadały. Żeby tego było mało zagryzały ciągle nowe mimo iż mięso miały ze starych jeszcze. Robiły podkopy do bażanciarni mimo betonowej podmurówki
Zaczęliśmy ich tępić, psuć ich nowy, zakładać pułapki, sypać trutkę itd. Teraz mam z nimi spokój miejmy nadzieję że na długo