Okres inkubacji to dla hodowli najważniejsza sprawa. Od tego zależy skuteczność naszej hodowli.
Piszcie tutaj o swoich problemach podczas inkubacji, klucia, odchowywania w pierwszych dniach życia ptaków.
Kolego zwróć uwagę na to jakiej jest produkcji. Jeśli jest chiński - nie ma co ryzykować. Jeśli chcesz coś tanszego to zobacz sobie ikar lub ibator. To są europejskie inkubatory i masz dostęp do serwisu i części zamiennych. Jak masz trochę więcej gotówki to polecam ikubatory marki brinsea z wbudowaną pompą wilgotności. Ale to musisz się liczyć z kosztem ok 1500 - ale warto.
Ja mam inkubator ibator. Jedyne co to kontroluje sam wilgotność dodatkowym higrometrem. Moja skuteczność inkubacji to 75%-80% w przypadku bażantów. O inkubatorach brinsea czytałem, jednak póki co dla mojej hobbystycznej hodowli jest za drogi.
przez stasiu77 » Wtorek, 09 Październik 2018 10:55
Tak to prawda Ibator godny polecenia, używam go od 3 lat, i pieniążki odłożone z wylegów (sprzedaż młodych kurek) odkładam na zakup profesjonalnego Brinsea Na przyszłą wionsę planuję już zakup, no i koszty zakupy zwrócą się w szybszym czasie
Ja nigdy nie inkubowałam jaj - bazuje na naturalnych lęgach. Niestety z marnym efektem, bo jajka mi gniotą. Wiadomo, że jaja bażancie są mniejsze od typowych jaj kurzych czy w związku z tym są jakieś przystawki na mniejsze jajka? Chciałabym spróbować z inkubatorem.
przez gregor588 » Środa, 24 Październik 2018 15:58
jak się wszystkiego dopilnuje to wylęgi z inkubatora są dużo lepsze niż naturalne, można kupić inkubator już z tacą do jaj bażancich , ja akurat mam taki gdzie taca jest na jajka kurze i mam do tego dodatkowe wkładki
Ja mam rozbudowy o silnik automatyczny. Mam do tego większe zaufanie niż do swojej pamięci o obróceniu tacy. Tak jak mówiłem, jedynie co to w środku mam dodatkowy tradycyjny higrometr.
Dzięki! zamówiłam zatem inkubator ibator, ktoś podpowiedział by wziąć dodatkowy higrometr- też zakupiłam. Pierścienie na jaja bażancie również. Co jeszcze potrzebuję? Jakieś rady?