Inkubator

Okres inkubacji to dla hodowli najważniejsza sprawa. Od tego zależy skuteczność naszej hodowli.
Piszcie tutaj o swoich problemach podczas inkubacji, klucia, odchowywania w pierwszych dniach życia ptaków.

Inkubator

Postprzez maciejelo » Poniedziałek, 05 Lipiec 2010 14:06

Witam buduję inkubator czy nadawał by się kabel grzejny
allegro.pl/item1096260675_kabel_grzejny_przewod_grzewczy_terra_zoo_15w.html
oraz termostat
allegro.pl/item1102365093_termostat_termoregulator_rt_2_nowy_gwarancja.html
czy nie będzie za słaby proszę o pomoc


To jest nie jest duży inkubator tak na 30 jaj kurzych.
maciejelo
 
Posty: 70
Rejestracja: Sobota, 09 Maj 2009 19:55

Postprzez Grześ » Czwartek, 08 Lipiec 2010 22:07

witaj
ten termostat nie nadaje się absolutnie do inkubatora ma regulacje tylko do 36 stopni a jaja bażanta od 37,4 do 37,8 stopni C, po za tym dokładność
0,5 C jest za mała najlepiej jak by miał 0,1 ja mam też tani termostat
kupiony z allegro po przeróbce RT 2C koszt 70 zł.mam go 4 latka i chodzi bez zarzutów. allegro.pl/item1125784159_tomar_rt2c_cyfrowy_regulator_temperatury_termostat.html
grzałka w zależności od wielkości inkubatora 100-150 Wat dostaniesz w hodowlany.pl dobrze też zamontować wentylatorek
Grześ
 
Posty: 92
Rejestracja: Środa, 03 Styczeń 2007 0:27
Miejscowość: Woj.Śląskie

Postprzez maciejelo » Czwartek, 08 Lipiec 2010 22:34

Dzięki za informacje też wątpiłem w ten termostat dlatego kupiłem właśnie taki jak w linku tylko za 62 zł wentylatorek już mam zamiast grzałki ten kabel grzewczy. Dzięki za informacje Pozdrawiam , aha jak wysoko musi być siatka na jaja od kabla grzewczego?
maciejelo
 
Posty: 70
Rejestracja: Sobota, 09 Maj 2009 19:55

Postprzez Grześ » Środa, 14 Lipiec 2010 7:33

witaj
jeśli masz wentylator to on i tak będzie rozdmuchiwał powietrze
czujnik temperatury od termostatu umieść jak najbliżej jajek
Grześ
 
Posty: 92
Rejestracja: Środa, 03 Styczeń 2007 0:27
Miejscowość: Woj.Śląskie

Postprzez maciejelo » Środa, 14 Lipiec 2010 9:01

ok dzięki
maciejelo
 
Posty: 70
Rejestracja: Sobota, 09 Maj 2009 19:55

Re: Inkubator

Postprzez młody » Poniedziałek, 04 Październik 2010 14:08

Co do uzycia kabla grzewczego w inkubatorze to trzeba dokładnie sprawdzić jak on będzie sie zachowywał. Bo do inkubatora sprawdza się coś co ma małą bezwładność cieplną. Jeżeli chodzi o kable grzewcze to ja odrazu zdecydowałem się na spiralkę i wszystko działało super.

Ten RC-2 to jest podstawowy regulator to tym bardzej musi się dobrze zgrać grzałką. Z mojego doświadczenia kabel grzewczy sprawdza się super w urządzeniach typu odchowalnik lub płyta grzewcza do odchowu piskląt.
młody
 
Posty: 161
Rejestracja: Piątek, 08 Wrzesień 2006 12:18
Miejscowość: Podkarpackie

Re: Inkubator

Postprzez Bodzio » Czwartek, 14 Październik 2010 12:07

Jako element grzewczy w inkubatorze polecam użyć spiralę, jest trochę więcej zachodu ale działa doskonale w połączeniu z wentyaltorem. Trzeba tylko dobrze odizolować i co ważniejsze dobrze zabezpieczyć prezed przegrzaniem. Bo ja nie miałem na początku doświadczenia i jeden inkubator spaliłem, mało co pożaru z tego nie było.
Bodzio
 
Posty: 131
Rejestracja: Czwartek, 02 Listopad 2006 16:47

Re: Inkubator

Postprzez rapit » Poniedziałek, 29 Listopad 2010 0:04

Jak inkubator zbudowany jest ze styropianu wtedy strach stosować spiralę bo nagrzewa się do dużej temperatury i to w bardzo krótkim czasie. Szybko może stopić styropian i kłopoty gotowe. Tak więc jak obudowa jest z pianki poliuretanowej lub popularnego styropianu, proponuje kabelek grzewczy małej mocy. Nie nagrzewa się do wysokich temperatur.

Kable grzewcze zazwyczaj ich moc zależy od długości, jak kabelek jest krótszy tym mniejsza moc pobierana i mniejsze grzanie, czyli jak będzie za mocny można go skrócić i gotowe. Mozna go nawet przykleić lub zasilikonować bezpośrednio w obudowie inkubatora.
Załączniki
przewod_grzewczy.jpg
Przewód grzewczy w inkubatorzez ze styropianu
przewod_grzewczy.jpg (31.53 KiB) Obejrzany 9090 razy
rapit
 
Posty: 241
Rejestracja: Poniedziałek, 28 Sierpień 2006 10:39
Miejscowość: Polska

Re: Inkubator

Postprzez maciejelo » Wtorek, 30 Listopad 2010 15:57

Witam mam inkubator jest wyłożony styropianem pokryty gipsem ale ciężko się go czyści ponieważ gips wchłania wilgoć chciałbym pokryć go folia aluminiową czy to nie zaszkodzi w inkubacji?
Czekam na odpowiedz i Z góry dziękuje.
maciejelo
 
Posty: 70
Rejestracja: Sobota, 09 Maj 2009 19:55

Re: Inkubator

Postprzez rapit » Wtorek, 30 Listopad 2010 16:35

Gips to rzeczywiście nie jest dobry wynalazek, tzn nie do budowy inkubatorów. Aluminium jest OK. Jednak po co pokrywasz inkubator gipsem. Jak był ze styropianu to już sam styropian powinien wystarczyć.
rapit
 
Posty: 241
Rejestracja: Poniedziałek, 28 Sierpień 2006 10:39
Miejscowość: Polska

Re: Inkubator

Postprzez maciejelo » Wtorek, 30 Listopad 2010 20:16

Dzięki za info.
Pozdrawiam
maciejelo
 
Posty: 70
Rejestracja: Sobota, 09 Maj 2009 19:55


Wróć do Inkubacja i wylęgi

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Polecamy:
Hodowla bażantów

Reklama:
Inkubatory do jaj
Sklep hodowlany