choroba bażantów

Wszelkiego rodzaju informacje, pomoce, sugestie na temat pielęgnacji i żywienia bażantów. Zapraszamy do dyskusji związanych problemami żywienia i zabiegów pielęgnacyjnych.

choroba bażantów

Postprzez LEŚNY DWOREK » Piątek, 25 Luty 2011 4:55

witam jestem młodym chodowcom bażantów.ostatnio zauważyłem,że moje ptaszki mają coś z nogami nie mogą stać na nodze tylko przebierają .proszę o poradę.pozdrawiam :?:
LEŚNY DWOREK

Re: choroba bażantów

Postprzez młody » Niedziela, 27 Luty 2011 22:41

Kolego nie wiem czy dobrze rozumiem ale twoje bazanty poprostu kuleją? Jeżeli tak to powodów może być kilka, np. przemarznięte pazury, pokaleczone łapy, no i choroby począwszys od objawów chorób pasozytniczych a skończywszy na dnie moczanowej.

Opisz dokładnie zachowanie bazantów to postaram się coś doradzić.
młody

Miejscowość: Podkarpackie

Postprzez monti » Poniedziałek, 28 Luty 2011 22:21

moze po prostu odmrozily sobie palce ? i jakie to bazanty ?
monti

Miejscowość: Radom

Postprzez LEŚNY DWOREK » Poniedziałek, 07 Marzec 2011 19:47

jest to bażant złocisty mam też bananowe i srebne,ale one nie maja takich objawow co złoty kurczy prawą nogę pod siebie i nie może na niej stać??
LEŚNY DWOREK

Postprzez rapit » Wtorek, 08 Marzec 2011 8:49

Moim zdaniem sprawa jest banalnie prosta, to jest raczej jakiś uraz a nie choroba. Zwichnięcie, drzazga albo poprostu złamanie. Nie szukał bym przyczyny, albo poprostu dać bażantowi czas albo wyjście drastyczne i wymienić.
rapit

Miejscowość: Polska

Postprzez monti » Niedziela, 13 Marzec 2011 10:13

rapit napisał(a):Moim zdaniem sprawa jest banalnie prosta, to jest raczej jakiś uraz a nie choroba. Zwichnięcie, drzazga albo poprostu złamanie. Nie szukał bym przyczyny, albo poprostu dać bażantowi czas albo wyjście drastyczne i wymienić.

Wątpie zeby kilka bazantow sobie pzwichnęło noge, albo zeby im akurat w jedenj chwili powchodzily drzazgi .
LEŚNY DWOREK Złap ptaki i obejrz im nogi , a następnie opisz nam tutaj, wtedy będzie łatwiej powiedziec co to jest .
monti

Miejscowość: Radom

Postprzez rapit » Poniedziałek, 14 Marzec 2011 7:35

Rzeczywiście, przepraszam źle doczytałem. Myślałem że chodzi o jednego bażanta, jak całe stado to problem może być mniej banalny. Znajomy miał taki problem ale tam okazało się, że bażanty miały żelazną grzęde - z defakto była to rura stalowa od konstrukcji woliery i tam siedziały w wielkie mrozy i poprzemarzały im łapy.
rapit

Miejscowość: Polska

Wróć do Karmienie i pielęgnacja.

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Polecamy:
Hodowla bażantów

Reklama:
Inkubatory do jaj
Sklep hodowlany